Manisa
20 May, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    35.02
  • ALTIN
    2512.4
  • BIST
    10739.57
  • BTC
    67510.4$

Manisa'nın gelişmesi için en önemli projelerden biri: Hafif raylı sistem ne zaman gelecek?


Manisa'nın gelişmesi için en önemli projelerden biri: Hafif raylı sistem ne zaman gelecek?
Manisa'nın gelişmesi için en önemli projelerden biri: Hafif raylı sistem ne zaman gelecek? Yerel seçimlere 6 aydan az bir süre kalırken partilerin belediye başkan adayları netleşmeye başlıyor. Önemli alt yapı sorunları olan Manisa'da, önceki yerel seçimlerde gündeme gelen temel vaatlerden biri toplu ulaşım için hafif raylı sistemin yapılmasıydı. Ancak bu konuda ciddi bir çalışma yapılamadı. Önümüzdeki seçimde adayların toplu ulaşımla ilgili projeleri merak ediliyor.

 

Yerel seçimlere 6 aydan az bir süre kalırken partilerin belediye başkan adayları netleşmeye başlıyor. Önemli alt yapı sorunları olan Manisa'da, önceki yerel seçimlerde gündeme gelen temel vaatlerden biri toplu ulaşım için hafif raylı sistemin yapılmasıydı. Ancak bu konuda ciddi bir çalışma yapılamadı. Önümüzdeki seçimde adayların toplu ulaşımla ilgili projeleri merak ediliyor.

 

 

Türkiye'de halen 12 ilde toplu ulaşımda hafif raylı sistem kullanılıyor. Bazı illerde ise bu yöndeki projeler devam ediyor. 500 bine yaklaşan kent nüfusu ve gelişen sanayisiyle birlikte nüfusunun hızla artması beklenen Manisa, trafik yoğunluğu konusunda ciddi sorunlar yaşamasına rağmen henüz bu sorunu çözecek olan hafif raylı sistem projesine sahip değil. Kentin doğusu ile batısını birbirine bağlayacak olan proje, son birkaç yerel seçimde adayların vaatleri arasındaydı. 2024'dün Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimlerde konunun yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

GİRİŞİMLER BAŞLADI, DEVAMI GELMEDİ

2014 yıllarında ihtiyaç duyulan hafif raylı sitem için Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından girişimler yapılmıştı. Devlet Demir Yolları ve ilgili bakanlıkların destekleri ile hayata geçirilmesi planlanan proje, çeşitli nedenlerle yapılamadı.  O yıllarda yeni garajdan başlayıp şehrin içerisinden geçmek suretiyle, Mehmet Akif Bulvarı’ndan OSB’ye ve CBÜ Muradiye Kampüsüne kadar gidecek yaklaşık 18 kilometrelik bir güzergah belirlenmişti. Akgedik ve Muradiye gibi kente uzak merkezlerin cazibesini de artırması beklenen proje hayata geçirilemedi.

KENTİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA

Tarım ve sanayi şehri olması nedeniyle özellikle kent merkezine yoğun göç alan Manisa’da trafik yoğunluğu en önemli sorunlar arasında bulunuyor. Özellikle fabrikaların iş giriş ve çıkış saatlerinde yaşanan trafik yoğunluğu şehir içi ulaşımı da olumsuz etkiliyor. Giderek büyüyen sorun, ulaşımda geçen zamanı artırıkken vatandaşların hayatını olumsuz etkiliyor. Özellikle Üniversite, Akgedik, Muradiye gibi kent merkezine uzak bölgelerde ulaşım bazen 1 saati aşıyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR SORUNA ÇARE OLMADI

Zamanla sıkışan trafiğe son yıllarda belediye, otobüs yolu ve yeni elektrikli otobüslerle çözüm bulmaya çalıştı. Yeni yolcu kapasitesi yüksek elektrikli otobüsler alındı. Şehrin içinde daha rahat ulaşım için otobüs yolu hazırlandı. Bu çalışma nedeniyle bazı şehir içindeki ana artellerde yollar tek şeride döndü. Uygulama ilk yıllarda soruna çareymiş gibi gözükse de artan nüfus nedeniyle ulaşımın uzun zaman almasını engelleyemedi.

YUSUF BÖYÜK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!