Manisa
01 October, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mesafeli alışveriş tüketiciyi mağdur ediyor

Mesafeli alışveriş tüketiciyi mağdur ediyor
ESNAFTAN ALMAĞDUR OLMA!Pandemi nedeniyle katlanarak büyüyen mesafeli satış sektörü, alışveriş mağduru tüketici sayısının da patlamasına neden oldu.
ESNAFTAN AL
MAĞDUR OLMA!

Pandemi nedeniyle katlanarak büyüyen mesafeli satış sektörü, alışveriş mağduru tüketici sayısının da patlamasına neden oldu. Mesafeli satılan ürünlerin önemli bir bölümünün sorunlu olduğu yönünde tüketicilerden sık sık şikayetler aldıklarını belirten Manisa Tüketici Hakları Derneği Başkanı Rıfat Eriş Asyalı, mecbur kalınmadıkça yerel esnaftan alışveriş yapılması gerektiğini söyledi.

İnternet teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte alışveriş sektörü de sanal dünyaya taşınmaya başladı. Özellikle pandemide yaşanan sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte internet üzerinden yapılan alışerişlerde patlama yaşandı. Yeme içme sektöründen elektronik eşya sektörüne kadar birçok ihtiyaç için tüketiciler internet üzerinden mesafeli alışverişi tercih ediyor. Ancak bu durum, tüketici mağduriyetlerinin de artmasına neden oldu. Manisa Tüketici Hakları Derneği Başkanı Rıfat Eriş Asyalı, derneğe ve tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların önemli bir bölümünün mesafeli satışlarla ilgili olduğunu söyledi.
KÜÇÜK ESNAFA DESTEK OLUNMALI
En güvenli alışverişin yerel esnaftan yapılan alışveriş olduğunu belirten Asyalı, "Esnaftan yaptığınız alışverişte hem karşılıklı diyalogla tüm sorularınıza cevap alırsınız, hem de almak istediğiniz ürünü ayrıntılı bir şekilde incelemiş olursunuz. Aynı zamanda küçük esnafın ayakta kalmasına katkı sunmuş olursunuz. Mesafeli alışveriş ise insanlara kolay gibi geliyor ancak görülmeden, incelenmeden alınan ürünler birçok kez sorunlu ulaşıyor. Yaşanılan sorunla ilgili çoğu zaman da muhatap bulunamıyor. Bazı tüketicilerin haklarını tam olarak aramaması da mesafeli satış yapan firmaların duyarsızlığını artırıyor" dedi.
TÜKETİCİNİN 14 GÜN CAYMA HAKKI VAR
Tüketicilerin mesafeli alışverişlerde yaşadıkları sorunlar için mutlaka tüketici derneklerine veya il-ilçe tüketici hakem heyetlerine başvurması gerektiğini anlatan Asyalı, "Mesafeli satış kanununda tüketiciye bir çok hak sunuluyor. Tüketiciler bunlardan haberdar olmadığı için çoğu kez sorunlu gelen ürünler için gerekli girişimlerde bulunmuyor ve mağdur oluyor. Mesafeli satışta 14 günlük cayma hakkı vardır. İnternetten satış yapan firmalar cayma hakkı nedeniyle ürünlerini iade almak istemiyor ancak hakem heyetlerine gidildiği zaman tüketicilerin lehine kararlar çıkıyor. Tüketicilerin haklarını bilmeleri ve sorunlu ürünler için gerekli mercilere başvurmaları gerekiyor" diye konuştu.
BAKANLIK UYARDI: MESAFELİ RİSKLİ!
Ticaret Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde mesafeli alışveriş konusunda tüketicileri uyardı. Mesafeli satışların tüketiciler için bazı kolaylıklar içermesinin yanı sıra ciddi riskler de taşıdığı belirtilen bakanlık açıklamasında, zaman zaman yasal yükümlülüklerinin bilincinde olmayan, kötü niyetli ve fırsatçı satıcıların, stoklarında olmayan ve tedariki 30 günlük yasal teslim süresi içerisinde yapılamayacak ürünleri dahi satışa konu ederek tüketicileri mağdur ettikleri belirtilti.
TÜKETİCİ MAĞDUR EDİLİYOR
Açıklamada, "Ürün bedelleri tahsil edildikten sonra, teslimlerin hiç yapılmadığı ya da teslim edilmeyen ürünlere ilişkin bedel iadesi içerikli cayma taleplerinin karşılanmadığı, hatta tüketicilerin söz konusu taleplerini iletebilecekleri bir muhatap dahi bulamayarak mağdur edildikleri görülmektedir. Özellikle kurumsal olmayan internet siteleri ve sosyal medya mecraları, hatta cep telefonu uygulamaları üzerinden satın alma işlemi yapılarak, kapıda ödeme gibi banka hesap sahiplik bilgisi olmayan ödeme yöntemleriyle gerçekleştirilen alışverişlerde çok sayıda mağduriyet yaşanmaktadır" denildi.
MERSİS NUMARASI OLMALI
Açıklamada, mesafeli yöntemle alışverişte yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek için şu uyarılarda bulunuldu: "Alışveriş yapılması düşünülen internet sitesinde satıcının ticari unvanı, adresi, sabit telefonu, MERSİS numarası, ETBİS kaydı, güven damgası bilgisi gibi bilgilerin olup olmadığı kontrol edilerek alışveriş yapılmalıdır. İnternet sitesinin sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşın site adının kontrol edilmesi gerekirse Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 'internet site bilgisi sorgulama' ekranından faydalanılması çoğu mağduriyetin önüne geçebilecektir."
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE GİDİLMELİ
Tüketicilerin mesafeli sözleşmelerle ilgili 10 bin 390 liranın altında olan uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetlerine, bu tutarı aşan uyuşmazlıklar için de Tüketici Mahkemelerine başvurabilmesinin mümkün olduğu hatırlatılan açıklamada, bakanlık tarafından tüketici mağduriyeti doğuran satıcılara ilişkin olarak denetimler yapıldığı belirtildi. Açıklamada, denetimlerde tespit edilen aykırılıklara ilişkin idari yaptırımların uygulandığına işaret edildi.
MESAFELİ SATIŞLARA DÜZENLEME TALEBİ
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de Perakende Yasası’nda yapılacak değişiklikler kapsamında internet üzerinden satışlara düzenleme getirilmesi gerektiğini söyledi. Palandöken, “Ticaret Bakanımız ile de konuştuk. İnternet üzerindeki alışverişler önemli, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasıyla ilgili düzenlemenin yapılmasının gerekliliğini vurguladık. Zaten bakanlıkta da böyle bir çalışma var” dedi.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!