Manisa
08 October, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Polikistik Over Sendromuna DİKKAT!

Polikistik Over Sendromuna DİKKAT!
Polikistik Over Sendromu doğurganlık çağında olan kadınlarda sıklıkla görülmekte olan endokrin bir hastalık olup yumurtalıklarda çoklu kistler halinde kendini göstermektedir.

Polikistik Over Sendromu doğurganlık çağında olan kadınlarda sıklıkla görülmekte olan endokrin bir hastalık olup yumurtalıklarda çoklu kistler halinde kendini göstermektedir. Polikistik Over Sendromunun oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kronik seyreden bu hastalık kadınların yaşam kalitesini de olumsuz etkilemektedir. 
Polikistik Over Sendromu olan hastalar genellikle; düzensiz adet görme, adet görememe, aşırı tüylenme, aşırı kilo alma, hamile kalamama gibi şikayetlerle doktora başvururlar. Bu hastalardaki tüylenme şekli vücudun çene altı, boyun ve göbek gibi bölgelerinde oluşan erkeksi görünümde bir tüylenmedir. Aynı zamanda ciltte aşırı yağlanmalar ve akne oluşumu da bu hastaların sık  rastlanan  şikayetlerindendir.
Uzun dönemde taşıdığı riskler açısından kadınlar için oldukça önemli olan bu hastalığın taşıdığı riskler şöyle sıralanabilir; Tip-2 DM(diyabet), Dislipidemi (kan yağlarında bozukluk) Hipertansiyon, Kardiyovasküler Hastalıklar, Endometriyal Karsinoma ( rahim içi kanseri)
Bu hastalarda insülin direnci ve diyabet geliştiği için kilo vermekte zorlanmaktadırlar. Obezite genellikle sıkıntı duydukları sorun olmaktadır. Yapılan araştırmalar ilaç tedavisinin yanında obezite ile mücadele ve yaşam tarzındaki değişiklik ile bu hastalığın seyrinin iyileştiğini göstermiştir.
Nedir  bu yaşam tarzı değişikliği derseniz; aslında her zaman belirttiğimiz gibi sağlıklı ve dengeli yaşam biçimidir. Düzenli uyku, dengeli ve besin içeriği açısından zengin bir beslenme şekli, beslenme ilkelerine uygun beslenmenin yanı sıra daha hareketli bir hayattır. Hayatımıza biraz fiziksel aktivite eklemek enerji harcamamızı sağlayacaktır. Aksi halde zaten insülin direnci oluşmasından dolayı depolanan yağlar fazlasıyla depo edilmeye devam ederek kısır döngü meydana gelecektir. Araştırmalar Polikistik Over Sendromu olan kişilerde omega-3 yağ asitlerinin (balık,ceviz,keten tohumu,semizotu) kullanımının kilo kontrolünde etkili olduğunu göstermiştir.Beslenmenizde trans yağlardan (margarin,kızartmalar,paketli gofret,bisküvi gibi) kaçınmanız,sigara ve alkolden uzak durmanız kilo kontrolünüzü kolaylaştırarak yaşam kalitenizi yükseltecektir.
Unutmayınız ki yaşam kalitenizi tercihleriniz belirler…

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!