Manisa
20 May, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    35.02
  • ALTIN
    2507.5
  • BIST
    10733.95
  • BTC
    67388.91$

Sergideki kuru üzümün başına gelmeyen kalmadı

Sergideki kuru üzümün başına gelmeyen kalmadı
Sergideki kuru üzümün başına gelmeyen kalmadı Manisa'nın en önemli tarım ürünü olan üzümün bu yılki hasadı, hem rekoltenin düşük olması hem de yaşanan çeşitli afetler nedeniyle zor geçiyor. Az miktardaki ürününü en iyi şekilde kurutup satmak isteyen çiftçi, bir yandan sergideki üzümleri yağmurdan ve fırtınadan, diğer yandan da yabani hayvanlardan korumaya çalışıyor.

 

Manisa'nın en önemli tarım ürünü olan üzümün bu yılki hasadı, hem rekoltenin düşük olması hem de yaşanan çeşitli afetler nedeniyle zor geçiyor. Az miktardaki ürününü en iyi şekilde kurutup satmak isteyen çiftçi, bir yandan sergideki üzümleri yağmurdan ve fırtınadan, diğer yandan da yabani hayvanlardan korumaya çalışıyor.


Dünyanın en önemli çekirdeksiz üzüm üretim merkezi olan Manisa'da, bugünlerde hasat ve sonrasında üzümlerin kurutularak en iyi şekilde satılması mücadelesi yaşanıyor. Ancak her yıl tatlı bir telaş halini alan hasat ve kurutma işlemleri, bu yıl çiftçinin umduğu gibi gitmiyor. Rekoltede ortalama yüzde 50 oranında düşüş yaşanırken, kurutma sürecinde de çiftçiler çeşitli sorunlarla mücadele ediyor. Bunların en başında sergideki üzümün yağmur yemesi var. Bu mevsimde yaşanan ani sağanak yağışlar, sergideki üzüm için en büyük risklerden biri. Yağmura karşı tetikte bekleyen üreticiler, havaların aniden bulutlanması üzerine sergilerin üstünü kapatmaya çalışıyor. Ancak kimi zaman bunda başarılı olunamıyor ve üzümler sular altında kalıyor. Bu durum hem ürünün bir kısmının heba olmasına hem de kalitesinin düşmesine neden oluyor.


EN BÜYÜK CANLI TEHLİKE YABAN DOMUZU!
Diğer bir risk ise ani yaşanan fırtınalar. Üzüm sergilerinde serili ürünleri uçuran şiddetli rüzgarlar, yeterli önlem alınamadığında ürünün büyük oranda uçarak kaybolmasına neden oluyor. Eylül ayı boyunca ürettikleri üzümleri en iyi şekilde kurutma ve satmaya çalışan üreticilerin bir diğer sorunu ise yabani hayvanlar. Genellikle bağların yanındaki boş alanlarda kurutulan üzümler, asmada taze halde olduğu gibi sergi üzerinde de sık sık yabani hayvanlar tarafından zarar görüyor. Bu konuda başı çeken zararlılar ise yaban domuzları. Domuzlar özellikle sergideki üzümleri yemeye geldiklerinde mahsüle büyük zarar veriyor, ürünün bir kısmını yerken büyük bir kısmını etrafa saçıyor.
SOSYAL MEDYADA SORUNLARINI PAYLAŞIYORLAR
Manisalı üzümcüler özellikle bu mevsimde yaşadıkları sorunları ve karşılıklı ihtiyaçlarını sosyal medyada oluşturdukları gruplar üzerinden paylaşıyor. Çekirdeksiz kuru üzüm üreticileri tarafından hazırlanan ve binlerce üyesi bulunan bir sosyal medya grubunda sıkça yağmur yiyen, fırtına gören ve yabani hayvanlar tarafından zarar verilen ürünlerin paylaşımı da yapılıyor. MİNE BADAN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!