Manisa
20 May, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2511.2
  • BIST
    10732.4
  • BTC
    67082.3$

Vatandaş devleti böyle kandırıyor!

Vatandaş devleti böyle kandırıyor!
Vatandaş devleti böyle kandırıyor! Hükümetin 'sosyal devlet' politikası doğrultusunda dar gelirli aileler için hayata geçirdiği projeler, ne yazıkki bazı vatandaşlar tarafından suistimal ediliyor. Böylece herkesin vergileriyle yapılan bu desteklerden haksız kazanç elde ediliyor.

Hükümetin 'sosyal devlet' politikası doğrultusunda dar gelirli aileler için hayata geçirdiği projeler, ne yazıkki bazı vatandaşlar tarafından suistimal ediliyor. Böylece herkesin vergileriyle yapılan bu desteklerden haksız kazanç elde ediliyor. Manisa'nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy mahallesinde TOKİ  tarafından yapılan 400 sosyal konutta yaşananlar bu duruma çarpıcı bir örnek oluşturuyor.

TOKİ'nin 100 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında Manisa'nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy mahallesinde yapılan 400 konut, TOKİ'nin ilgili şartnamesine göre sadece ihtiyaç sahibi vatandaşların katılabildiği bir kurayla sahiplerini buldu. Sözleşmeye göre, konut sahipleri borçları bitene kadar bu evleri devredemiyor, kendisi veya ailesi dışında bu evlerde kimse ikamet edemiyor. Ancak onlarca konut için emlak sitelerinde satış veya kiralama ilanları var. Bugüne kadar 25-30 bin TL ödenen konutlar için 2 milyon TL'ye yakın ücretler isteniyor!

AYLIK ÖDEME 2 BİN 500 TL, KİRASI 6 BİN TL!

Sancaklıbozköy TOKİ konutlarında hak sahibi olan 'dar gelirli' vatandaşlar, konutun kat ve konumuna göre ortalama 2 bin 500 TL taksit ödüyor. Ancak onlarca 'gözaçık' hak sahibi, kiralık konut sıkıntısı yaşanan Manisa'da 2+1 daireler için astronomik fiyatlarla kira ilanı verdi. İnternetteki emlak sitelerindeki ilanlarda konutlar için aylık taksit miktarının yaklaşık 3 katı, yani en az 6 bin TL isteniyor! Böylelikle 'dar gelirli' vatandaş, evi olmadığı gerekçesiyle aldığı sosyal konut için devlete 2 bin 500 TL öderken, aldığı kirayla 3 bin 500 TL'yi cebine atıyor.

SATMAK VEYA KİRAYA VERMEK YASAK

TOKİ'nin sosyal konut şartnamesinde, "Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyeceklerdir.Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranacak olup,   alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilecektir" hükümleri yer alıyor. Ancak gözaçık ev sahipleri bu kuralları çeşitli yöntemlerle deliyorlar.

2 MİLYONLUK EVDEN 1 MİLYON 775 BİN TL KAR!

Yaklaşık 1 yıl önce taksit ödemeleri başlayan TOKİ konutları için şuan kalan ortalama borç 300 bin. Ancak bu konutlar için emlak sitesinde 1,8 milyon ile 2 milyon TL arası ücretler isteniyor. Örneğin 2 milyon TL'ye satılan bir TOKİ konutu için öncelikle alıcıdan bu para alınıyor.  Hak sahibi bu borcu tek seferde ve yüzde 25 indirimli olarak (225 bin TL) ödüyor. Böylece dar gelirli sosyal konut sahibinin cebine toplam 1 milyon 775 bin TL para kalıyor. Sosyal konutların kiraya verilmesinde ise bu durum şartnameye aykırı olduğu için kira sözleşmesi yapılmıyor. Kiracılara herhangi bir denetim olduğunda evde misafir olduklarını söylemeleri, kendi sözleşmelerinin feshedilmesi durumunda kiracının da evsiz kalacağı söyleniyor!

AYŞE NUR BÜYÜK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Yusuf
    30-09-2023 17:49

    Ben cimere yüz defa yazdım nafile adam on bin yatırıyor çıkınca da 400 bin beşyüz bbin liraya devrediyor

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!