Manisa
20 May, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2502.9
  • BIST
    10711.03
  • BTC
    67077.02$

Yarım asırlık hayal gerçek oldu


Yarım asırlık hayal gerçek oldu
Yarım asırlık hayal gerçek oldu Yuntdağı köylerinde 1970'li yıllardan beri devam eden antep fıstığı seferberliği, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi'nin de gayretleriyle büyük mesafe kat etti:

Yuntdağı bölgesinde tarımsal üretimi artırmak için 1970'li yıllarda başlayan çalışmalar, aradan geçen yaklaşık yarım asırda meyvelerini vermeye başladı. Yunusemre Belediyesi tarafından hayata geçirilen kırsal kalkınma projeleri, özellikle antep fıstığı üretiminin katlanmasını sağladı. Geçen yıl bin 200 tona yükselen üretim sayesinde 150 milyon TL’lik kazanç elde edilirken bu yıl rekoltenin daha da artması bekleniyor.

 

Yunusemre Belediyesi, yaklaşık 70 köyün bulunduğu Yuntdağı Bölgesini kalkındırmak amacıyla bir çok projeyi hayata geçirdi. Belediyenin kurulmasıyla birlikte daha önce başlanan ancak mesafe alınamayan antep fıstığı üretimi konusuna ağırlık verildi. Bu kapsamda üreticiye binlerce fidan dağıtıldı, yüzbinlerce menengiç ağacı aşılandı. Yapılan çalışmaların yanında üreticiye il gezileri düzenlendi ve bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan çalışmalar kısa zamanda meyvelerini verdi.

REKOLTE 50 TONDAN BİN 200 TONA YÜKSELDİ

Belediyenin hazırladığı projelerle hayvancılık ve tütüncülükle geçinen bölgede üretici katma değeri yüksek ürünlere yönlendirildi. Bir zamanlar bölgede 50 ton civarında rekoltesi olan Antep Fıstığı üretimi bin 200 tona yükselirken, hem rekolte hem de verim üreticilerin yüzünü güldürdü. Geçen yıl Antep Fıstığı sayesinde bölgeye 150 milyon TL’lik ek kazanç sağlandı. Bu yıl ise bu rakamların üstüne çıkılması bekleniyor.

HER YIL 120 BİN AŞI YAPILIYOR

Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada “Her yıl en az 20-30 bin, 40 bin yıla göre değişen üreticilerimize aşılı fidan desteği yaptık. Menengiç ağacı dediğimiz, halkımızın çitlembik dediği ağaçları aşılamaya devam ediyoruz. Her yıl 120 bine varan oranlarda göz aşı yapıyoruz. 30-35 köyde yaklaşık 1200 ton Antep Fıstığı üretimi söz konusu. Köylülerimiz üreterek bunu piyasaya verdi. Antep’ten gelip buradan ürün alan tüccarlarımız var. Akçaköy’de fıstıkların yeşil kabuklarının çıkarmaya yarayan bir kavlatma makinemizi üreticimizin hizmetine sunduk” dedi.

1977’DE KALKINMA HAYALİNİN TEMELLERİ ATILDI

Bölgenin kalkınmasının amaçlandığı 1970’li yıllarda Yuntdağı’nda 82 bin menengeç ağacı aşılanmış, antep fıstığı üretim hayali o yıllarda başlamış. Manisa’nın en köklü gazetesi olan Hürışık Gazetesi, 1977 yılındaki 31 Aralık sayısında yer alan haberde o yıllarda başlatılan çalışmayı “Seksenikibin Menengeç ağacı aşılandı, Yuntdağı köylerinin kalkınması sürdürülüyor” başlıkları ile okuyucularına sunmuş. YUSUF BÖYÜK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!