Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2402.1
  • BIST
    10259.5
  • BTC
    60992.57$

Yunusemre Belediye Binası 2 yılda açıldı, müze 6 yılda açılamadı! Manisa Müzesi ‘müzelik’ oldu!

Yunusemre Belediye Binası 2 yılda açıldı, müze 6 yılda açılamadı! Manisa Müzesi ‘müzelik’ oldu!
Yunusemre Belediye Binası 2 yılda açıldı, müze 6 yılda açılamadı! Manisa Müzesi ‘müzelik’ oldu! Manisa’da inşasına 2018 yılında başlanan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi aradan geçen yaklaşık 6 yıla rağmen hala ziyarete açılamadı. Müzenin yanı başında bulunan ve temelleri 2 yıl önce atılan Yunusemre Belediye Binası ise kısa bir süre önce hizmete girdi. Uzun yıllardır müze gezemeyen Manisalı vatandaşlar, yeni binanın ziyarete açılmadan eskiyeceği görüşünde.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Osmanlı döneminde ise şehzadelerin yetiştiği önemli bir şehir olan Manisa'nın tarihinin sergilendiği müzenin önemli bir bölümü uzun yıllardır kapalı kalmıştı. 2018 yılında Etnografya bölümünün de kapanmasıyla birlikte, Manisa şehir merkezinde tarihi eserlerin sergilendiği herhangi bir mekan kalmadı. İnşaatına 29 Ocak 2018 tarihinde başlanan Yunusemre ilçesindeki yeni Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi de aradan geçen yaklaşık 6 yıla rağmen hala ziyarete açılamadı.

AÇILIŞ TARİHİ BELLİ DEĞİL

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce 20 milyon 300 bin TL ihale bedeliyle yapımına başlanan Manisa Müzesi’nin ne zaman açılacağı merak konusu. Yetkililer, çeşitli tarihlerde müzenin kısa zamanda açılacağına ve kentin zengin tarihinin yeniden sergilenmeye başlanacağına yönelik açıklamalar yapmıştı. Ancak 7 bin 600 metre sergi alanı bulunan yeni müzenin açılışına ilişkin henüz somut bir gelişme yaşanmadı. Toplamda 10 bin metre kare üzerine kurulu yeni müzede binlerce eser sergilenecek.

YENİ MÜZEDE SON TEKNOLOJİ VAR

İnteraktif yaklaşım ile tasarlanmış olan müzenin zemin katında arkeolojik eserler, birinci katta ise arkeolojik ve etnografik eserler sergilenecek. Eserlerin güvenli koşullarda sergilenmesini sağlayan merkezi kilit sistemi ve nem-sıcaklık dengesi ayarlanmış vitrin sistemleri kullanılan Manisa Müzesi'nin kapalı alanı yaklaşık 7 bin 600 metrekare sergileme alanı 2 bin 392 metrekare ve depo alanları ise bin 240 metrekareden oluşuyor. Edinilen bilgiye göre, kapalı olan müzedeki eserler tek tek kayıt altına alınarak taşınıyor ve ilgili kontrollere tabi tutuluyor. Bu çalışmalarında bitmesiyle Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin 2024 yılında açılması tahmin ediliyor.

YUNUSEMRE BELEDİYE BİNASI 2 YILDA AÇILDI

Yeni müze binası aradan geçen 6 yıla rağmen ziyarete açılmazken, yanı başındaki 100. Yıl Meydanı, yeraltı otoparkı ve Yunusemre Belediyesi hizmet binası kısa süre önce törenle açtı. Yapımına 11 Kasım 2021 yılında başlanan proje, 2 yıl içinde hizmete girmiş oldu. İçerisinde farklı eserlerin bulunduğu proje kapsamında yeni bir bulvar da hizmete girdi.

Yusuf Böyük

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!