© Manisa Manşet Gazetesi

Bir günlük yevmiyeleri 1,5 kilo zeytinyağı etmiyor!

Bir günlük yevmiyeleri 1,5 kilo zeytinyağı etmiyor! Türkiye’nin en fazla zeytin ağacının bulunduğu Manisa’da zeytin hasadı devam ediyor. Manisa7nın Şehzadeler ilçesine bağlı Tilkisüleymaniye Mahallesi’nde özellikle kadınlar yağmur çamur demeden zeytin topluyor.

Türkiye’nin en fazla zeytin ağacının bulunduğu Manisa’da zeytin hasadı devam ediyor. Manisa7nın Şehzadeler ilçesine bağlı Tilkisüleymaniye Mahallesi’nde özellikle kadınlar yağmur çamur demeden zeytin topluyor. Manisa’da bu yıl yaşanan iklim olayları ve kayıp yılı nedeniyle zeytin üretimi düşük. Zeytinyağının bugün 300 liraya yükseldiği günümüzde işçiler günlük 400 TL yevmiye alıyor. Sabah saat 8’den akşam saat 4’e kadar zeytin topluyorlar. Böyle olunca aldıkları yevmiye ile sadece 1 kilo 300 gram zeytinyağı alınabilir. 
Örencik Köyün’den zeytin toplamaya geldiğini ifade eden kadın işçilerden Müzeyyen Savuran, “Yevmiye çok düşük. Zeytin dışında diğer tarım işleriyle de uğraşıyoruz. Önce kendi zeytinlerimizi topluyoruz, sonra yevmiye olarak başka yerlerde çalışıp zeytin topluyoruz. Biz işçilik ücretlerinin en az 500 TL olmasını istiyoruz. Geçmişe göre yaşam artık çok zor. Her şeye zam geliyor. Hem evde hem tarlada çalışıyoruz” dedi. 
Mahalle Muhtarı Yalçın Başbay, “Bugünkü şartlarda kadınlar günlük 8 saat çalışarak 1 kilo 300 gram zeytinyağı alabiliyor” dedi. CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER