© Manisa Manşet Gazetesi

Enerji uğruna bu güzellikler yok edilmesin

 

Manisa‘nın Kula İlçesi’nde yer alan Şehitlioğlu, Sarnıçköy, Dereköy, Kalınharman kırsal mahallelerinde Ahmet Bozkurt tarafından sondaja dayalı jeotermal kaynak arama projesi çalışmaları gerçekleştirilmesi planlanıyor. Proje alanında yaklaşık 2 bin 500 metre derinliğinde jeotermal sondaj için yedi alternatif sondaj lokasyonu belirlendiği öğrenildi. Ancak çevreciler ve bölgedeki vatandaşlar, projenin doğal güzelliklere zarar vereceğini belirtiyor.

Türkiye’nin ilk ve tek Avrupa ve UNESCO Jeoparkı olma özelliğini taşıyan Kula Volkanik Jeoparkı'nda yer alan Sandal Divlit Yanardağı ve Peribacaları, eşsiz doğa güzellikleriyle dikkatleri çektiğini belirten Alan Rehberi Sabahattin Argaç “Kula ve çevresi, volkanik özellikli jeolojik yapıya sahiptir. Burgaz mevkiinde Gediz Nehri’nin üst kısmında ısı değişiklikleri, yağmur, rüzgâr ve erozyon etkisiyle oluşmuş, peribacaları görünümlü doğal oluşumlar görülür. Gediz Vadisi içinde, pastel tonlarda görkemli bir peyzaj oluşturur. Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgârın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla Peribacası adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır” bilgilendirmesinde bulundu.

ORGANİK TARIM TURİZMİNE ZARAR VERİR
Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Kula İlçesi’nde yer alan ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Şehitlioğlu, Sarnıçköy, Dereköy, Kalınharman Köylerinde Ahmet Bozkurt tarafından 3367050 Erişim Numaralı Sahada, Sondaja Dayalı Jeotermal Kaynak Arama Projesi çalışmaları gerçekleştirilmesi için Manisa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ÇED gerekli değildir kararının verilmesi üzerine kararın iptaline yönelik iptal davası Köy sakinlerinin lehine sonuçlanmıştı. Bu kez Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İnceleme Değerlendirme Komisyonu projenin son halini duyurup yeniden konuyu gündeme getirdi. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; Şehitlioğlu, Sarnıçköy, Dereköy, Kalınharman Köylerinde açılması planlanan yedi adet sondaj kuyusunun her biri 2 Bin 500 metre derinliğinde olacağı belirtiliyor. Kalınharman ve Dereköy’ de yer alan tarım arazilerinde organik üretim yapan işletme ve çiftçiler var. Yapılması planlanan Sondaja Dayalı Jeotermal Kaynak Arama Projesi çalışmaları tarıma elverişli olan arazilerin sonunu hazırlayacaktır.

“ÜLKE EKONOMİSİNİ OLUMSUZ ETKİLER”
Buradan ihracat yapan işletmenin ülke ekonomisine katkısı azalacaktır. Türkiye’nin en genç volkanik sahalarından birisi olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeopark sahası doğal, jeolojik, kültürel ve arkeolojik zenginliğinden ötürü Türkiye'nin jeoturizm açısından en önemli alanı konumundadır. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı (Kula jeopark) Türkiye'nin ve Türk Dünyasının UNESCO etiketli ilk ve tek jeoparkıdır. Peribacalarına 350 metre uzaklıkta açılması planlanan Sondaja Dayalı Jeotermal Kaynak Arama Projesi çalışmaları turizm sektörüne de zarar verecektir. Salihli Çevre Derneği olarak her zaman havama, suyuma, toprağıma dokunma tezini savunuyoruz ve savunmaya da devam edeceğiz.” HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER