© Manisa Manşet Gazetesi

KIŞ AYLARINDA METABOLİZMA YAVAŞLAR MI? NEDEN KIŞIN KİLO ALIRIZ?

 

Kış ayları, birçok kişi için kilo almanın en sık yaşandığı dönemlerden biridir. Peki, bu mevsimde neden kilo alırız ve metabolizmamız  gerçekten  yavaşlar mı? 

Bilimsel araştırmalara göre, kış aylarında  metabolizmanın yavaşlaması  yaygın bir inanış olsa da, bu durum her zaman doğru değildir.Kış aylarında vücudumuzun daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu düşünülür, çünkü soğuk havalarda vücut ısısını  korumak için daha fazla kalori harcar.Bu nedenle, aslında metabolizmanın hızlanması bile mümkündür diyebiliriz.Peki metabolizmamız yavaşlamıyorsa neden kışın kilo alırız? Bunun birkaç olası nedenini şöyle açıklayabiliriz;
Fiziksel aktivitenin azalması; kışın  havaların soğuması ve günlerin kısalması dışarıda spor yapma yada dışarıda daha fazla yürüme isteğini azaltır. Fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı olarak vücudun kalori yakımı azalır ve alımına yol açabilir.
Konforlu besin seçimi; Soğuk havalarda sıcak ve rahatlatıcı yiyecek ve içeçek tüketimine eğilimimiz artar. Tatlılar, hamurişleri ve sıcak içeceklerin  (sahlep,çikolata,muzlu-ballı süt gibi) tüketimi ise fazladan kalori alımı sağlayarak, zaten azalmış olan kalori yakımıyla kilo alımına neden olur.
Mevsimsel depresyon; Soğuk kış aylarında daha az güneş ışığına maruz kalmak , mevsimsel duygu durum bozukluğuna (SAD)yol açabilir.Bu durumda olan bazı kişiler aşırı yeme  davranışına girerek  kilo alabilirler.
Hormonlar; Melatonin ve serotonin gibi  hormonlar  kış aylarında daha fazla salgılanabilir. Bu hormonlar iştah mekanizmalarını değiştirerek enerji seviyelerinin etkileyebilir.
Bu ayrıntıları bildikten sonra kış aylarında kilo alımını önlemek için bazı basit önlemler alınabilir. Bunun niçin; evde veya kapalı alanlarda egzersiz yaparak vücudu aktif halde tutabilirsiniz. Besinleri seçerken daha sağlıklı ve dengeli olmasına özen gösterebilirsiniz. Bununla beraber akşam yemeğinden sonra  geç saatlerde bir şeyler yemekten kaçınabilirsiniz. Uyku  düzenine dikkat edip yeterli uyursanız  hormon dengesi koruyarak iştahınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Kışın kilo almak kaçınılmaz değildir.Doğru önlemler ve bilinçli tercihlerle sağlıklı bir kış geçirmek  mümkündür.


Sağlıkla kalın...

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER