© Manisa Manşet Gazetesi

Kula’nın geleneksel su böreği damakları çatlatıyor!

 

Tarihin derinliklerinden günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş anıt kent olma özelliğine sahip Manisa’nın Kula ilçesi, Türkiye’nin tek jeoparkına ev sahipliği yapmasının yanı sıra meşhur su böreğiyle de tanınıyor. İlçede geleneksel yöntemlerle yapılan su böreği, yemek severlerin damaklarını çatlatmaya devam ediyor!

Kula’da uzun yıllardır su böreği imal eden Şükriye İnce, “Kıymalı, peynirli, ıspanaklı, patatesli, susamlı su börekleri yapıyorum ve bu şekilde Türk mutfağının en çok sevilen böreklerini gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere ikram ediyorum. İş yerinde su böreğinin dışına el emeği ile yaptığım tarhana, erişte gibi çeşitli yiyecekler de bulunuyor” dedi. Alan rehberi Sabahattin Argaç ise Kula’nın zengin bir yerel mutfağa sahip olduğuna dikkat çekerek, “Bu mutfağın kökleri çok eski yıllara dayanıyor ve Anadolu’nun besin zenginliğini yansıtan lezzetleri içeriyor. Günümüzde Kula mutfağı, geleneksel lezzetlerini modern dokunuşlarla birleştirmeyi ihmal etmese de otantik lezzetlerini sunmaya da devam ediyor. Türk mutfağında en sevilen böreklerden biri kuşkusuz su böreğidir” diye konuştu.

EN ÇOK KIYMALI VEYA PEYNİRLİ TERCİH EDİLİYOR
Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe “su böreği” adı verildiğini belirten Şükriye İnce, yemeğin tarifini şöyle anlattı: “Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibariyle Kula’da, Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri. Su Böreğinin Malzemeleri 1 kg un, 16 yumurta, 1 demet maydanoz, 500 gr kıyma, 2 paket margarin, 150 gr tereyağı, karabiber ve tuz. Unun içine 8 adet yumurta, 1 yemek kaşığı tuz katılıp su ile kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğrulur. Margarin eritilerek ikiye bölünür, yarısı kıyma kavurmakta, yarısı da tepsi yağlamakta kullanılır. Kıyma eritilen margarinle kavrulup, soğutulur. Kalan 8 yumurta kıymanın içine kırılır, tuz, karabiber ve maydanoz eklenir. 

YUFKALAR TEK TEK SUDA PİŞİRİLİYOR
Hamurun tamamı 8 parçaya bölünerek oklava yardımıyla yufka haline getirilir. Tepsi yağlandıktan sonra 2 yufka tepsiye yayılır. Bir tencerede tuzlu su kaynatılıp, 4 adet yufka 6’şar parçaya bölünüp, kaynamakta olan tuzlu suyun içinde iyice pişirilir. Daha sonra kevgirle alınıp, başka bir kaptaki soğuk suya bırakılır. Oradan alındıktan sonra süzgüye konulup suyu süzdürülür. Kavrulan kıyma karışımı 4’e bölünüp dörtte biri tepsiye yufkanın üzerine serilir. Kıymanın üstüne sudan çıkan yufka parçaları serilir. Bu şekilde mevcut kıymalarla sudan çıkan yufkalar 3’er sefer serilir. En üstte kalan 2 yufka arasına maydanoz serpilerek, böreğin üstü örtülür. Bu şekilde odun kömüründe pişirilerek servis yapılır.” HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER