© Manisa Manşet Gazetesi

Manisa’daki bu zeytin ağacını Hz. Meryem mi dikti?

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde bulunan ve Hz. İsa ile yaşıt olduğu söylenen zeytin ağacının, Hz. Meryem tarafından dikildiği iddia ediliyor. Meyve vermeye devam eden ağaçta, 4 farklı tür zeytin yetişiyor.

Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Zeytin üretiminde 3., zeytinyağı üretiminde ise 5. sırada yer alan Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminde Manisa ilk sırada yer alıyor. Manisa’da toplam 25 milyon 996 bin 080 adet zeytin ağacı bulunurken, bu ağaçların yüzde 83,80'ini meyve veren ağaçlar oluşturuyor. Manisa’nın Kırkağaç ilçesinin Bakır mahallesinde bulunan anıt zeytin ağacının ise resmi açıklamalara göre 1658. Ancak ağacın Hz. Meryem tarafından dikildiği ve Hz. İsa ile yaşıt olduğu söylentileri de var.


HOLLANDALI BİLİM İNSANI TESPİT ETTİ
Hollandalı araştırmacı Ticia Verveer, geçtiğimiz yıllarda anıt ağacın bir örneğini alarak karbon testi yapmış ve ağacının Hz. İsa ile aynı yaşta olduğunu duyurmuştu. Tarihi söylentiler de bu tespitleri doğrular nitelikte. Bölgede, tarihi zeytin ağacının İzmir’in Selçuk ilçesinde yaşadığına inanılan Hz. Meryem tarafından dikildiğine inanılıyor. Rivayete göre, Bergama’dan Efes kentine doğru yürümekte olan Hz. Meryem bu ağacı dikti ve kısa süre sonra da Hz. İsa dünyaya geldi.


TEK GÖVDEDE 4 FARKLI ZEYTİN VERİYOR
Dünya genelinde özellikle zeytinciliği etkileyen bu ağaç, tek gövdede Trilye, Edremit, Aydın Memecik ve Uslu cinsi olmak üzere 4 farklı türde meyve veriyor. Zeytin ağacı için her yıl hasat töreni düzenlenirken, ağacı Kırkağaç’a giderek ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, Türkiye'nin zengin kültürel mirası ve anıt ağaç hakkında derin bir bilgi ediniyor. Anıt ağaç Türkiye’de bulunan en eski zeytin ağacı özelliğini taşırken dünya genelinde ise en yaşlıu üçüncü ağaç olma özelliğini taşıyor. Anıt ağaç yıllık ortalama olarak 200 kg meyve veriyor. Her yıl bir seremoni ile hasadı gerçekleştiren ağacın meyveleri ve zeytinyağı yine ağacın bakımı için kullanılıyor.


YOK OLMAKTAN SAHİBİ KURTARDI
Anıt ağaç, Mehmet Adıgüzel adlı çiftçinin zeytin bahçesinde bulunuyor.  Bahçeyi yaklaşık 30 yıl önce satın alan Adıgüzel çevresindekilerin ağacı köklemesi yönünde tavsiyelerde bulunduğunu fakat kendisinin köklemek istemediğini belirtirken, “30 yıl önce bu bahçeyi almıştım. Tarihini bilmiyordum. Bu ağacı ihtiyar olduğu için köklememi istediler ama ben köklemek istemedim. O da tarihi oldu. Ağacın meyve vermediği senesi yok” dedi.

MİNE BADAN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER