© Manisa Manşet Gazetesi

Sahipsiz kalan tarihi eserler çevreye saçıldı!

Sahipsiz kalan tarihi eserler çevreye saçıldı! Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olarak kabul edilen Manisa’nın Alaşehir İlçesindeki Gavur Tepe adlı yerleşkedeki tarihi eserler, ilgisizlik nedeniyle gün yüzüne çıkıp etrafa saçıldı. Çevreden topladıkları paha biçilmez eserleri toplayarak yetkililere teslim eden vatandaşlar, bölgenin bir an önce koruma altına alınmasını istiyor.  

 

Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olarak kabul edilen Manisa’nın Alaşehir İlçesindeki Gavur Tepe adlı yerleşkedeki tarihi eserler, ilgisizlik nedeniyle gün yüzüne çıkıp etrafa saçıldı. Çevreden topladıkları paha biçilmez eserleri toplayarak yetkililere teslim eden vatandaşlar, bölgenin bir an önce koruma altına alınmasını istiyor.


 
Hristiyanlık tarihinin en önemli 7 kilisesinden birine ev sahipliği yapan ve yüzyıllarca bu kiliseyle (Filedelfiya) aynı adı taşıyan Manisa’nın Alaşehir ilçesi, Hz. İsa’dan sonra bu dinin en önemli takipçisi olarak kabul edilen Aziz Pavlus’un öğrencilerinin toplandığı yer olarak biliniyor. Hristiyanlığın merkezlerinden olan ve bugün Gavur Tebe olarak adlandırılan bölge, özellikle inanç turizmi açısından çok büyük potansiyel taşımasına rağmen kaderine terk edilmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde bölgedeki toprağın altından dışarı çıkmış ve etrafa saçılmış olan çok sayıda tarihi esere rastlandı. Sosyal medyada Selahattin Aydın adlı bir çevreci vatandaş tarafından gündeme getirilen konu, bölgedeki vatandaşları da harekete geçirdi. Çevrede tarihi eser arayan bazı vatandaşlar sikkeler, baltalar, on uçları, idoller, seramik kaplar ve daha birçok esere rastladı. Duyarlı vatandaşlar buldukları eserleri müzeye götürerek teslim etti.


EN AZINDAN ETRAFI ÇEVRİLMELİ
Selahattin Aydın, kişisel sosyal medya hesabında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Duyarlı vatandaşlar, ‘burasının etrafını çevirelim diye çok mücadele ettik ama umurlarına bile olmadı’ diyor. Yok olmasın diye mücadele eden, saçılan mirası toplayıp müzeye götüren insanlara karışmayın, uzak durun. Alanda yüzey araştırması yapılmıyor. Yağmurla akan toprağın taşıdığı parçaları insanların geçtiği yerden korumak için mücadele ediyorlar. Çok kez bildirdi. Geleceklerdi alana gelmediler. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Bülent Gönültaş'la görüştüm. Yakın zamanda alanda çalışma başlayacağını söyledi. İyi haber. Umarım alan hak ettiği değeri görür” açıklamasında bulundu. CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER