Saruhan adı o tarihte Manisa olarak değişti!
Manisa HaberleriManisa birçok döneme ev sahipliği yapmış bir şehir. Kültürel ve tarihi olarak geniş olan şehrin kökeninin nereden geldiği ve adının ne zaman değiştiği merak ediliyor. Manisa'nın isminin kökenine dair izler, tarih öncesi dönemlere kadar uzanıyor ve bu izler, şehrin derin tarihini keşfetmeye çağırıyor. Peki, Manisa isminin anlamı nedir, Manisa ne demek? Manisa ismi nereden geliyor? Sizin için haberleştirdik!
İLK YERLEŞİM YERİ MANİSA VE AKHİSAR
Hermessos ve Kaikos ya da bugünkü adıyla Gediz ve Bakırçay vadilerinde kurulmuş olan Tantalis (Manisa) ve Thyateira (Akhisar) bölgede bilinen ilk yerleşimleridir. M.S. 17 yılında meydana gelen büyük depremde bölgedeki Magnesia, Thyateira, Philadelphia ve Sardes gibi bütün yerleşimler büyük ölçüde yıkılmışsa da İmparator Tiberius’un katkılarıyla yeniden inşa edilmiş. Manisa 1313 yılının 25-26 Ekim’ine tekabül eden Regaip Kandili gecesi Alpagı oğlu Saruhan Bey komutasındaki askerler tarafından fethedilmiş ve Saruhanoğulları Beyliği’nin merkezi haline getirilmiş.1346 yılında ölen Saruhan Bey’in türbesi şehrin merkezinde. Yerine önce oğlu İlyas Bey, onun ölümüyle de İshak Çelebi bey olmuş ve beyliğin en ihtişamlı dönemlerini yaşatmış, Ulu Camii ve Medresesi, Mevlevihane ve Çukur Hamam gibi birçok eseri İshak Çelebi şehre kazandırmıştır. Tahminen 1390 yılına doğru vefat etmiş ve kendi yaptırdığı türbesine gömülmüştür.
1927'DE SARUHAN ADI MANİSA OLARAK DEĞİŞİYOR
Mondros Mütarekesi’nin 7. maddesine dayanılarak 15 Mayıs 1919’ da bölgede Yunan işgali başlar. İşgal sırasında Manisa Merkezde İstihlâs-ı Vatan, Cemiyet-i Müderrisîn, Demirci’de Müdafa’a-i Hukûk-u Osmânî, Gördes’de Hareket-i Milliye Teşkilatı, Kırkağaç’da İstihlâs-ı Vatan, Kula’da Redd-i İlhak, Soma’da Müdafa’a-i Hukuk ve Turgutlu’da Müdafa’a-i Hukûk-u Osmâni adlı Cemiyetler kurularak Yunan işgaline karşı mücadeleler verilmiş.30 Ağustos 1922’deki Dumlupınar Meydan Muharebesi’nin zaferle sonuçlanması üzerine Fahreddin Paşa komutasındaki kolordu İzmir’e doğru ilerleyerek Yunan direnişini kırmıştır. İzmir’e doğru kaçan Yunanlılar ve yerli Rumlar kenti ateşe vermiş, günlerce süren yangında tarihin Manisa’ya kazandırdığı büyük kültürel mirasın önemli bir kısmı yok olmuş,yaklaşık üç yıl Yunan işgalinde kalan şehir 8 Eylül 1922 tarihinde kurtarılmıştır.1923’de Saruhan adıyla vilayet olan şehrin adı, 1927 yılında Manisa olarak değiştirilmiştir.
Manisa Ne Zaman ve Nasıl Kuruldu?
Manisa'nın kökeni, tarihçileri bile derin düşüncelere sevk ediyor. Lydia adıyla anılan bu topraklarda, şehrin kuruluş tarihi ve ilk yerleşim yeri hakkında kesin bilgilere ulaşmak mümkün değil. Ancak, antik kaynaklar ve arkeolojik bulgular, MÖ. II. bine kadar çıkan bir geçmişi bulunduğu ileri sürülen şehrin ilk yerleşiminin bugünkü yerinden 7 km doğuda bulunan Yarıkkaya mevkiinde olduğu ve Tantalis adını taşıdığını gösteriyor. Bulgular, Manisa'nın MÖ 12. yüzyılda büyük bir göç dalgası sırasında yok edildiğini ve ardından yeniden inşa edildiğini işaret ediyor.
HABER MERKEZİ-KAYNAK: KÜLTÜR TURİZM BAKANLIĞI
İlginizi Çekebilir