© Manisa Manşet Gazetesi

Şifa kaynağı Demirci Hünnabında hasat zamanı 

Uzak doğuda ölümsüzlük meyvesi olarak bilinen coğrafi işaretli Demirci Hünnabında hasat dönemi başladı.  Türkiye'nin önde gelen hünnap üretim merkezlerinden Demirci’de üreticiler sabahın erken saatlerinde tarlalarına giderek silkme makinesi ve sırıklarla hünnaplarını ağaç diplerine serdikleri örtülere topluyorlar.


HÜNNAP MEYVESİ YILDA 300 TON OLARAK ÜRETİLİYOR

Yüksek C vitamini, lifli yapısı, düşük kalorisi ve antioksidan özellikleriyle öne çıkan hünnap, özellikle kış döneminde hastalıklara karşı koruyucu bir gıda ürünü olarak tercih ediliyor. İlçede üretim kapasitesi her geçen yıl artan hünnap meyvesi yılda 300 ton olarak üretiliyor.  

Örtülerin üzerinde toplanan hünnaplar elek makinesinde boylaması ve yapraklarından ayrıldıktan sonra kurutulmak üzere seriliyor.  5 gün gölgede serilen hünnaplar kuruduktan çuvallara konularak iç ve dış pazarlara satılıyor. 

Demirci’de 20 yıldır hünnap üreticiliği yapan emekli öğretmen Mehmet Dede yaptığı açıklama da “ Hünnap mahsulümüzü toplamaya başladık. Arazimde 700 ağacım ile üretim yapıyorum. Bizim hünnaplarımız Demirci’ye has bir meyve. Çekirdekten yetişmeyen ağacın dibinden patlayan fideleri ile üretimi büyütüyoruz. Sağlık bakımından çok şifalı bir meyve. Şeker ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa şifalı bir meyve. Hünnap topladıktan sonra eleklerimizde boylama yapıyoruz sonrasında kurutuyoruz. Yaş iken kilogram olarak ağır geliyor ama kurutulma yapılırsa 4 yıl tazeliğini koruyor. Bu yıl arazimde yaklaşık 2 ton rekolte bekliyorum. Fiyatımız geçen yıl 120 lira oldu ve yıl 200 lira olmasını bekliyoruz. İnternetten satış yapıyorum genellikle, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesine gönderiyorum. Almanya’ya da ürün gönderimi yapıyorum “dedi.  

CÜNEYT HASÇELİK

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER