Manisa
18 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Gençlerde Kanser Hızla Artıyor!

Gençlerde Kanser Hızla Artıyor!
Gençlerde kanser hızla artıyor! Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Kardiyoloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Hasan Gök, dünya genelinde 50 yaş altı kanser vakalarının hızla arttığını söyledi.

Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Kardiyoloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Hasan Gök, dünya genelinde 50 yaş altı kanser vakalarının hızla arttığını söyledi. Bu konuda yapılan araştırmalara işaret eden Gök, "Son 30 yılda yüzde 80'e yakın bir artış var. Her yıl bir milyondan fazla 50 yaşın altında insan kanserden ölüyor ve bu rakamın 2030 yılına kadar yüzde 21 oranında artması bekleniyor" dedi.

Kötü beslenme ve fiziksel hareketsizlik beraberinde bir çok hastalığın yanı sıra kanser vakalarını da tetikliyor. Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar, kanser vakalarının özellikle 50 yaş altında hızla arttığını gösteriyor. Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Kardiyoloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Hasan Gök, bu konudaki rakamların vahim olduğuna işaret ederken; kötü beslenme, alkol ve tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve obezitenin kanseri tetikleyen durumlar olduğunu söyledi. 


HER YIL 1 MİLYON İNSAN KANSERDEN ÖLÜYOR
Yapılan araştırmalara göre, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde erken başlangıçlı kanser vakalarının sağlığa erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle daha yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Gök, söz konusu ülkelerde kanser vakalarının kadınlar için erkeklere oranla daha öldürücü düzeyde olduğunun tespit edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Gök, "Küresel erken başlangıçlı kanser vakaları 1990'da 1,82 milyondan 2019'da 3,26 milyona yükselmiş. Aynı dönemde, 40'lı, 30'lu yaşlarda veya daha genç yetişkinlerde kanserden ölümler yüzde 27 oranında artmış. Araştırmaya göre yılda bir milyondan fazla 50 yaş altı insan kanserden ölüyor" dedi.


TÜTÜN VE ALKOLDEN UZAK DURUN
Meme kanseri vakalarında ise aynı dönemdeki artış oranının her 100 bin kişi için yüzde 13,7 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gök, "1990'dan bu yana erken yaşta kanser vakaları ve ölümleri küresel olarak ciddi şekilde arttı. Erken yaşta kanser vakaları en çok Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Okyanusya'da görülürken, en yüksek ölüm oranlarıysa Okyanusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da gerçekleşiyor. Sağlıklı yaşam tarzı, sağlıklı beslenme, tütün ve alkol tüketimini kısıtlamak ve ev dışı aktiviteler erken yaşta kanser vakalarını azaltabilir" ifadelerini kullandı.


TÜRKİYE'DE YILDA 250 BİN VAKA GÖRÜLÜYOR
Genç yaşta kadınların en çok meme kanseri, erkeklerin ise prostat kanserine yakalandığını kaydeden Prof. Dr. Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanserin en büyük nedenleri stres, mutsuzluk, kötü beslenme alışkanlıkları, çok işlenmiş gıdaların tüketimi, sanayileşmenin artmasıyla birlikte çevre kirliliği, sigara ve alkol, obezite sorunları ile fiziksel aktivitenin omadığı sedanter hayat tarzı. Kanser vakaları genelde iştahsızlık, zayıflama, halsizlik, bitkinlik gibi durumlarda kendini gösterebilir. Bu tür kronik durumların mutlaka incelenmesi grekiyor. Tabii ki farklı bulguları da oluyor. Şu anda ülkemizde her yıl 250 bin kanser vakası yaşanıyor. Öyle görünüyor ki bu rakamlar daha da artacak."

MİNE BADAN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!