Manisa
18 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

 Lambiyanos Okulu (Zafer Okulu) restorasyonun bitirilmesini bekliyor

 Lambiyanos Okulu (Zafer Okulu) restorasyonun bitirilmesini bekliyor
Kula’da, halk arasında Rum zenginlerinden Lambi oğlu Damyunus tarafından yaptırıldığı belirtilen ve 1989 yılında çıkan bir yangın sonrası harap olan Lambiyanos Okulu veya Eski Zafer Okulu yarım kalan restorasyonun tamamlanıp, turizme kazandırılmasını bekliyor.

Kula’da, halk arasında Rum zenginlerinden Lambi oğlu Damyunus tarafından yaptırıldığı belirtilen ve 1989 yılında çıkan bir yangın sonrası harap olan Lambiyanos Okulu veya Eski Zafer Okulu’nda geçtiğimiz yıl sürdürülen restorasyon çalışmaları ödenek olmadığı gerekçesiyle yarım kaldı. Tarihi bina, yarım kalan restorasyonun tamamlanıp, turizme kazandırılmasını bekliyor.

Lambiyanos Okulu veya Eski Zafer Okulu, Halide Edip Adıvar’ın romanından esinlenerek çevrilen ve Halit Refiğ’in yönetmenliğini yaptığı Hale Soygazi, Tugay Toksöz ve Tanju Gürsu’nun aldığı Kurtuluş Savaşı yıllarını konu alan ‘Vurun Kahpe’ye filminde Yunan Karargâhı olarak kullanılmıştı.

“ Lambiyanos Okulu veya Eski Zafer Okulu’nun restorasyonu yarım bırakılmamalıdır ”

Alan Rehberi Sabahattin Argaç ,” Kula’da, halk arasında Rum zenginlerinden Lambi oğlu Damyunus tarafından yaptırıldığı ve tarihi filmlere sahne olduğu belirtilen ve 1989 yılında çıkan bir yangın sonrası harap olan Lambiyanos Okulu veya Eski Zafer Okulu’nun restorasyon çalışmaları geçtiğimiz yıl başladı. Proje kapsamında aslına uygun olarak itinalı bir şekilde restore edilen tarihi yapı 11 aylık bir süreç içerisinde bitirilip teslimatı gerçekleştirilecekti. Firma yetkilileri ödenek olmadığı gerekçesiyle çalışmaları bırakıp gittiler. Lambiyanos Okulu veya Eski Zafer Okulu’nun restorasyonu yarım bırakılmamalıdır. Kültürel mirasa sahip olan tarihi yapının mimari tarzı İon üslubundadır. Doğu-Batı istikametindeki bu okulun dikkat çeken özelliği alt katının dehlizli olmasıdır. Merdivenlerinde Gölde yöresinin mermerleri kullanılmıştır. Binanın yapımında yerel malzeme köfeke taşı kullanılmıştır. 1922 yılından sonra Türk okuluna dönüştürülen Lambiyanos Okulu,16 Eylül 1923 tarihinde Zafer Okulu olarak isimlendirildi”dedi.

Cumhuriyetle birlikte Zafer İlkokulu olarak Türk Milli eğitimine hizmet veren bir okul olduğunu ifade eden Argaç, bu okulda Türkiye’nin bir çok önemli eğitimcilerinin çalıştığına da değindi.

Süleyman Arasan

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!