Manisa
19 September, 2024, Thursday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisa’daki 2 bin yıllık kaplıca kuraklığa direniyor

Manisa’daki 2 bin yıllık kaplıca kuraklığa direniyor
Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çamurhamamı köyünde bulunan ve milattan önce bölgede hüküm süren Lidyalılardan beridir kullanılan çamur kaplıcaları kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde sıcak suların çekilmesi nedeniyle bölgedeki tesisler faaliyetlerini bir süreliğine durdurmak zorunda kaldı.

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çamurhamamı köyünde bulunan ve milattan önce bölgede hüküm süren Lidyalılardan beridir kullanılan çamur kaplıcaları kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde sıcak suların çekilmesi nedeniyle bölgedeki tesisler faaliyetlerini bir süreliğine durdurmak zorunda kaldı.

Çamurhamamı Köyü doğal güzellikleri, şifalı suları ve tarihin iç içe geçtiği bir yerleşim bölgesi. Köyde bir de Lidyalılardan beri kullanılan sıcak su kaplıcası bulunuyor. Antik çağdan bugüne bölge sakinlerine sıcak suları ile şifa dağıtan Sart Çamur Kaplıcaları’nı iklim değişikliği ve kuraklık olumsuz yönde etkiledi. Geçtiğimiz günlerde sıcak suların çekilmesiyle tesisler faaliyetlerini bir süreliğine durdurdu, rezervasyonlar kısa süreliğine ertelendi. Bu süreçte sıcak su tekrar çıkmaya başladı ancak seviye çok düşük. Sıcak su seviyesinin yükselmesiyle tesislerde faaliyetlerin kaldığı yerden devam edeceği belirtildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK BÜYÜK TEHDİT
Sart Çamur Kaplıcaları Tesislerinin Müdürü Sarper Can, “Sart Çamur Kaplıcaları Salihli’ye 11 kilometre, Antik Sart şehrine 8 kilometrede doğa ile iç içe. Bölge organik bakımdan da zengin. Kaplıcalarda bulunan sağlık ünitesi 24 saat boyunca hizmet vermektedir. Kaplıca suyunun fay kırığından kendiliğinden çıktığını ve gözle de rahat bir şekilde görüldüğünü söyleyebilirim. Kaplıca suyundaki ani değişiklikleri, mineral dengesi ile debi artış ve düşüşünü anbean kurulan sistem sayesinde takip edebiliyor ve jeotermal suyu direk fay kırığından geldiği için de yer altındaki hareketliliği sürekli gözlemleyebiliyoruz. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve kuraklık su kaynağını olumsuz yönde etkiledi. Geçtiğimiz günlerde sıcak suların çekilmesiyle faaliyetlerimizi kısa süreliğine durdurduk. Rezervasyonları kısa bir süreliğine erteledik. Bu süreçte sıcak su tekrar çıkmaya başladı ancak seviyesinin düşük olduğunu gözlemledik. Sıcak su seviyesinin yükselmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte faaliyetleriz kaldığı yerden devam edecektir” dedi.

LİDYALILARDAN BERİ KULLANILIYOR
Araştırmacı Yazar Mustafa Uçar, “Çamur Hamamı köyü doğal güzellikleri, şifalı suları ve tarihin iç içe geçtiği bir yerleşim birimi. Çamur Hamamı köyünde bir de Lidyalılardan beri kullanılan sıcak su bulunmakta. Özellikle Sardes Antik Kentinde bulunan M.S. 210 yılında Septimus Severius tarafından yaptırılan Gymnasium da kullanılan sıcak su eski dönemden beri şifa için kullanılmış. Bu şifalı sular Lidyalılardan Romalılara, Romalılardan Osmanlı’ya, Osmanlıdan da günümüze kadar gelen süreçte hala kullanılmakta. Sular kalsiyum, sodyum ve sülfür içermekte. Sıcaklığı ise 52 derece. Bölgede yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası olan kaplıca, sadece sağlık yönüyle değil çevresindeki tarihi kültürel alanlar ile de gözde haline gelmiş durumda. Çamur Hamamı köyüne gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, Sardes Antik Kentinde bulunan Artemis tapınağı, İncil’de adı geçen kilise, Karun’un sarayı (Sart kalesi), Gymnasium, dünyanın 3. Sinagogu, Roma dükkânları, Roma hamamı gibi birçok tarihi alanları gezme fırsatı bulabiliyor. Ne yazık ki son yıllarda yaşan iklim değişikliği, kuraklık kaplıca sularımızı da haliyle etkiledi. Yetkililer suyun tekrar geldiğini belirttiler. Önümüzdeki süreçte su seviyesinin tekrar yükseleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!