Manisa
17 September, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisalı çiftçi birçok üründe zarar etti

Manisalı çiftçi birçok üründe zarar etti

 

Ege Bölgesi’nin en bereketli ovalarından biri olan Gediz Ovası’nda bu yıl çiftçi açısından kötü bir hasat sezonu yaşanıyor. Aşırı sıcak ve kurak geçen yaz mevsimine ani ve şiddetli yağışlar ve dolu da eklenince verimde önemli ölçüde kayıplar meydana geldi. Manisa genelinde yetiştirilen ürünlerin büyük bölümünde çiftçi zarar etti.

Tarımsal gelirin, toplam gelirin yüzde 60’ını oluşturduğu Salihli’de, masraflarını karşılamadığı gerekçesiyle çiftçilerin ürünlerini tarlada bırakma eğiliminin giderek artması, ekonomi çevrelerinde de bu konuda bir değerlendirme yapma ihtiyacını doğurdu. Üyeleri arasında tarımsal üretim yapan kişi ve kuruluşların yanı sıra bunları sanayi alanında hammadde olarak değerlendiren şirketlerin de bulunduğu Salihli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), bu konuda gelişmeleri endişeyle takip eden kurumların başında geliyor. Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda sahadaki gözlemlerini aktaran Yalvaç, karamsar tablonun tahmin edilenden de fazla olduğu konusundaki izlenimlerini paylaştı.

REKOLTE AZ OLUNCA FİYAT TATMİN ETMİYOR
Geçtiğimiz hafta yağan ani ve şiddetli yağmurun sergide kuruma aşamasında bulunan üzümlere büyük zarar verdiğini belirten Salihli TSO Başkanı Yüksel, şu görüşleri paylaştı: “Salihli’nin toplam gelirinin yüzde 60’ı tarımdan sağlanıyor. Bunun da yüzde 40’ı çekirdeksiz kuru üzümden elde ediliyor. Verimin iyi olduğu ve iklimin olumsuzluk yaşatmadığı yıllarda Ege Bölgesi’nde 300 bin - 350 bin ton üzüm üretimi yapılırdı. Bu sene hem verim, hem de kalite düşüklüğü nedeniyle 190 bin ton civarında bir üretim olacağı tahmin ediliyor. Kuru üzümde Tariş alım yapıyor ve 7 numara için 100 TL’lik fiyat uyguluyor. Verim iyi olsaydı bu fiyat üreticiyi tatmin edebilirdi ama hem verim düşük, hem de masraflar çok yüksek olunca, üretici en az 130-140 TL bandında ürününü satmalı ki kar edebilsin.”

10 KÖYDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da afet zararlarını tespit etmek için 10 köyde ve 35 ayrı bağda bilirkişiler tarafından çalışma yürütüldüğünü anlattı. Üreticinin kimi kalemlerde yüzde 100’ün üzerinde artan gübre, ilaç, mazot gibi masrafları nedeniyle bu sene en mutsuz yıllarından birini yaşadığını belirten Yalvaç, işçilik ücretlerinin de tavan yapması nedeniyle ürünlerin toplanmadan tarlalarda bırakılması uygulamasıyla bu yıl pek çok üründe karşılaştıklarını anlattı. Yalvaç, domatesin yanı sıra karpuz, kavun, patlıcan ve kapya biberlerin toplanmadan tarlaların sürüldüğünü de ifade etti. HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!