Manisa
08 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisa’nın bu köyü görenleri büyülüyor!


Manisa’nın bu köyü görenleri büyülüyor!
Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Kemer köyü, eski taş evleri ve gelenekleriyle 500 yıllık yaşayan bir tarihi mekan özelliği taşıyor. Kendine özgü dokusuyla görenleri hayran bırakan Kemer köyü, yüzyıllarca önemli bir ticaret durağı olarak da kullanılmış.

Kemer köyünün tarihi dokusu ve otantik yapısıyla muhteşem bir yerleşim yeri olduğunu belirten Tarihçi İpek Akgül, “Köyün tarihi çok eskilere dayanıyor. Lidya dönemindeki Daldis (Nardi) Antik Kentinin bu bölgede yer alması, Kemer Köyü’ne ayrı bir önem katmaktadır. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur ancak Evliya Çelebinin seyahatnamesinde köyden bahsedilmiştir” dedi. Köyün uzun yıllar ticaret kervanlarının güzergahında olduğunu belirten Akgül, “Palamut ve hayvan ticaretinde önemli bir merkez olan Kemer köyü, mimari dokusuyla bugün de muhteşem bir görüntüye sahiptir. Köyde yürütülen iş kolları arasında semercilik, ayakkabıcılık, demircilik, nalbantlık, baytarlık, berberlik, terzilik, bakkallık ve manifaturacılık sayılabilir. Köyde en önemli iki üretim kolu ise susam yağı ve helva imalatıdır. Bugün Kemer Köyü ile ova arasında izleri net bir şekilde izlenebilen eski ticaret yolu bulunmaktadır” diye konuştu.

ANTİK KENT KALINTILARI BULUNUYOR

Kemer köyünün kuzeyinde Nardi/Nardis isimli antik yerleşimin kalıntılarının olduğu düşünülen kale kalıntılarına dikkat çeken Akgül, “Burada yoğun seramik parçalarının bulunduğu bir alan mevcuttur. 16. yüzyıla ait belgelerde adına rastlanan yerleşim, Kale köyü ile birlikte kuzey batısında yer alan Lidya dönemine ait yörede Nardı kaynaklarda Nardis/Daldis adları ile bilinen antik kale yerleşimi ile de tanınmaktadır. Kemer köyündeki yapılarda üzerinde yunanca yazılar bulunan mermer parçalarının varlığı bu düşünceyi güçlendirmektedir. Kemer Köyü yakınlarında bulunan Narlı Harabeleri günümüzde henüz araştırılmamış ve kazı çalışması yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.

TARİHİ DOKUSUYLA GÖRÜNLERİ BÜYÜLÜYOR

Kemer köyünün, evletinin tarihi dokusu ve güzel görüntüsüyle ziyaretçilerini büyülediğini belirten Akgül, “Kemer köyü gerek tarihi geçmişi gerekse oldukça iyi korunmuş yerleşim dokusu ve konut mimarisi ile Salihli'nin potansiyel turizm merkezlerinden biri olabilecek durumdadır. Enteresan bir bilgi olarak, tarihte ilk kez rüya tabiri ve psikoloji çalışmasının bu topraklarda yapıldığı bilinmektedir. Köyün nitelikli taş mimarisi büyük oranda korunmuş dokusu tarihi geçmişi ve bugüne ulaşan verileri önemli turizm potansiyeli olarak ziyaretçileri beklemektedir” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!