Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisa’nın Kuru Üzümünde Son 5 Yılın En Yüksek İhracat Rakamı

Manisa’nın Kuru Üzümünde Son 5 Yılın En Yüksek İhracat Rakamı
Manisa’nın kuru üzümünde son 5 yılın en yüksek ihracat rakamı. Dünyada çekirdeksiz kuru üzüm en fazla Manisa’da üretiliyor.  Ağustos ayı ortalarında başlayan üzüm hasadı artık yavaş yavaş sona eriyor. Kuru üzümde sezon 1 Eylül’de başlıyor bir sonraki yılın 1 Eylül’e kadar sürüyor. Ülkemiz için önemli bir stratejik bir ürün olan kuru üzüm ülke ekonomisine önemli bir döviz getirisi sağlıyor.

Dünyada çekirdeksiz kuru üzüm en fazla Manisa’da üretiliyor.  Ağustos ayı ortalarında başlayan üzüm hasadı artık yavaş yavaş sona eriyor. Kuru üzümde sezon 1 Eylül’de başlıyor bir sonraki yılın 1 Eylül’e kadar sürüyor. Ülkemiz için önemli bir stratejik bir ürün olan kuru üzüm ülke ekonomisine önemli bir döviz getirisi sağlıyor. 1 Eylül 2022- 1 Eylül 2023 tarihleri arasında Manisa’dan 259 bin 557 ton kuru üzüm İngiltere, Almanya, Hollanda başta olmak üzere 90’a yakın ülkeye ihraç edildi. Bu aynı zamanda son 5 yılın en fazla kuru üzümün ihracat edildiği dönem oldu.  440 milyon dolarlık bir ihracat getirisi sağladı. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, çekirdeksiz üzümün ülkemize ortalama 500 milyon dolar döviz sağladığını kaydetti.  


DÜNYA SOFRALARINI SÜSLÜYOR 
İngiltere’den Japonya’ya kadar dünyanın birçok sofrasında kuru üzümün yer aldığını vurgulayan Öztürk, “Manisa’da üzüm hasadı tamamlanıyor. Bu yıl iklim şartlarından dolayı çok zor bir yıldı. Manisa’da bağın dilinden, üzümün dilinden anlayan üreticilerimiz güzel bir hasar gerçekleştirdiler. İhracata konu olan bir ürün olduğu için bakımı ve hazırlığı da zordur. İlaçlaması, gübrelemesi, oradan sonra hasat ve ihracata giden bir yolculuk. İhracata konu olan bir ürünün de hakikaten yetiştiriciliği de ayrı bir önem ve özen istiyor.  Yıl boyu 12 ay üreticilerimiz sürekli bağların içerisinde. Dünya sofralarını altın renkli kuru üzümümüz süslüyor. İngiltere’sinden Japonya’ya kadar bu kuru üzümümüzü buluşturuyoruz” dedi. 


2022 YILINI 259 BİN 557 TON BİR İHRACAT RAKAMIYLA KAPATTIK
Manisa’nın kuru üzümünün ihracat için önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Öztürk, “ Çok önemli bir ihracat ürünü. Kuru üzümde sezon 1 Eylül’den bir sonraki yılın 1 Eylül’üne kadar devam ediyor. Dolaysıyla 2022 yılını 259 bin 557 ton bir ihracat rakamıyla kapattık. Bu son 5 yılın en yüksek ihracat rakamı. Bu da ülkemize 440 milyon dolarlık bir ihracat getirisi sağladı. Bunun yanında taze olarak da satılan bir tarafı var Sultani çekirdeksiz üzümün. Bununla beraber ülkemize 500 milyon dolarları kazandıran bir ürün oldu. Bundan dolayı çekirdeksiz üzümümüz ülkemiz için stratejik bir üründür” diye konuştu.

CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!