Manisa
18 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Salihli’de yeni JES projeleri devrede

Salihli’de yeni JES projeleri devrede
Bilirkişiler JES ile ilgili tüm olumsuzlukları sürekli olarak belirtmesine rağmen, Salihli'de JES projeleri artmaya devam ediyor. Bu kez de bir Jeotermal Şirketi tarafından Kabazlı, Bağcılar, Durasıllı, Taytan, Çukuroba, Yenipazar, ve Karaoğlanlı Mahallelerini kapsayan bölgede Jeofizik (Manyetotellürik-MT) çalışmaları yapacağı belirtildi.

Bilirkişiler JES ile ilgili tüm olumsuzlukları sürekli olarak belirtmesine rağmen, Salihli'de JES projeleri artmaya devam ediyor. Bu kez de bir Jeotermal Şirketi tarafından Kabazlı, Bağcılar, Durasıllı, Taytan, Çukuroba, Yenipazar, ve Karaoğlanlı Mahallelerini kapsayan bölgede Jeofizik (Manyetotellürik-MT) çalışmaları yapacağı belirtildi.

Bilirkişiler JES ile ilgili tüm olumsuzlukları sürekli olarak belirtmesine rağmen, Salihli’de JES ile ilgili projeler artmaya devam ediyor. 
Bu kez de bir Jeotermal Şirketi tarafından Kabazlı, Bağcılar, Durasıllı, Taytan, Çukuroba, Yenipazar ve Karaoğlanlı Mahallelerini kapsayan bölgede Jeofizik (Manyetotellürik-MT) çalışmaları yapacağı belirtildi. Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz, Çevre Derneği Avukatı Yıldıray Çıvgın, Jeoloji Mühendisi Özgür Bal ve yönetim Kurulu Üyeleri Taytan Mahallesi sakinleriyle bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

UZMANLAR KÖYLÜLERİ BİLGİLENDİRDİ
Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz, “Bilirkişiler JES ile ilgili tüm olumsuzlukları sürekli olarak belirtmesine rağmen, Salihli'de JES projeleri artmaya devam ediyor. Bu kez de bir Jeotermal Şirketi tarafından Kabazlı, Bağcılar, Durasıllı, Taytan, Çukuroba, Yenipazar, ve Karaoğlanlı Mahallelerini kapsayan bölgede Jeofizik (Manyetotellürik-MT) çalışmaları yapacağı belirtildi. Gediz Havzasının en verimli topraklarına sahip olan Salihli’de sürekli gündeme gelen JES ile ilgili projelerin havamıza, suyumuza, toprağımıza en önemlisi de insan sağlığına vereceği olumsuz etkilerini anlatmak için toplandık. Konunun uzmanları tarafından bilgilendirme toplantılarımız devam edecek” dedi.

JEOTERMAL ÇEVREYE ZARAR VERİYOR
Jeoloji Mühendisi Özgür Bal, Jeotermal enerjinin yenilenebilir ve doğru kullanıldığında çevreye en az zarar veren enerji kaynaklarından biri olmasına karşın, yanlış kullanımlarda çevreye zarar veren bir enerji türü olduğunu belirterek, “Jeotermal enerji uygulamalarında oluşan çevresel etkiler; hava, su, toprak, termal ve gürültü kirliliği basamaklarına ayrılabilirler. Jeotermal enerji santralleri (JES) bölgede yaşayan canlıların yaşam alanlarını tehdit etmekle kalmıyor, tarım alanlarını da yok ediyor. İncirde rekolte düşüyor, zeytin ağaçları kuruyor, meyve, sebze yetişmez oluyor. Jeotermallerden çıkan zehirli akışkanlar bir süre sonra çökerek toprağı ve yer altı sularını zehirliyor. Günümüzde kanser vakaları da her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 3,4’Ü JEOTERMAL
Jeoloji Mühendisi Özgür Bal konuşmasının devamında şunları söyledi: “Jeotermal enerji, çevre dostu bir enerji kaynağı olarak bilinse de bazı durumlarda çevre kirliliğine yol açabilecek özellikler taşıyor. Bu enerji türünün kullanımı için kurulacak tesislerin, santrallerin ve deşarj istasyonlarının yüksek teknolojiye sahip olması ve yeryüzüne minimum zarar verecek şekilde yönetilmesi gerekiyor. Jeotermal enerjiden faydalanan birçok ülkede, enerji üretiminde kullanılan akışkanın içerdiği kimyasalların herhangi bir çevre sorununa neden olmaması açısından reenjeksiyon denilen bir uygulama yapılıyor. Akışkanın yer altına geri verilmesi anlamına gelen bu işlemin uygulanmasının zorunlu hale getirildiği biliniyor. Jeotermal enerji yerinde kullanılabilen bir enerji türü olduğundan, kaynaktan uzak bölgelerde kullanımı sınırlı, maliyetli ve zahmetli olabiliyor. Jeotermal enerji kaynağı bulmak için hazırlık, araştırma ve kurulum maliyetlerinin yüksek olması da bu enerji türünün daha sınırlı kullanılmasında etkili bir rol oynuyor. Türkiye’de Jeotermal ile üretilen enerjinin sadece yüzde 3, yeni açılan jeotermal santralleri ile birlikte yüzde 3,4. Ancak, hem Enerji Bakanlığının hem de Elektrik Mühendisleri Odasının verilerine göre bugün üretilmekte olan enerjinin, tüketilmekte olan enerjinin iki katından daha fazla olduğu yönünde.”

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!