Manisa
19 September, 2024, Thursday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Toprak Analizi Uygulaması yeniden devreye girmeli

Toprak Analizi Uygulaması yeniden devreye girmeli


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2016 yılında kaldırılan toprak analizinin yeniden uygulamaya konulması gerektiği belirtildi. GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, bölgede sadece Menemen’de Uluslararası Araştırma Merkezi’nde Toprak Analizi yapılabildiğini belirterek, “Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde bulunan Toprak Analiz Laboratuvarları yeniden yürürlüğe girilmeli” dedi.
GEMA Vakfı Yerel Tohum Üretim Merkezi olarak analizlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi Toprak Analizi Laboratuvarında yaptırabildiklerini anlatan Kilimcigöldelioğlu, “Bölge çiftçisi şu anda toprak analizi yaptıramıyor. İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü laboratuvarında Toprak Analizinin ücreti 5 Bin 200 lira. 01 Eylül 2024 tarihi itibariyle Gübre ve Mazot Desteği de kaldırıldı. Bölge çiftçileri tarlasında ve sebze ve meyve bahçesinde toprak analizi yaptıramadığı için zirai ilaçlara göre ilaçlama ve gübre uygulaması yapıyor. Toprak analizi olmadan ilaçlama ve gübreleme uygulaması yanlıştır. GEMA Vakfı Gediz havzası yaşamsal kararlarında, toprak analizi yapılmasına önem verdiğimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Bakanlar Kurulu tarafından 2016 yılında Tarımsal Destekleme Kararnamesi ile kaldırılan Toprak Analizi uygulamasının yeniden yürürlüğe girmesini istiyoruz” diye konuştu.
TARIMSAL FAALİYETLER DOĞRU ŞEKİLDE OLMALI
Bölgede tarımsal faaliyetlerin doğru uygulamalar ile yapılmasına önem verdiklerini belirten Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, şöyle konuştu: “Toprak analizlerinin amacı topraklarda bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit suretiyle o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cinsini ve miktarını ortaya koymaktır. Bunu bilmek karlı bir gübreleme için esastır. Belli bir tarla toprağı, bu amaçla kurulmuş laboratuvarda kimyasal yollarla analiz edilerek içerisindeki bitki besin maddeleri miktarları bulunur ve böylece o toprakta yetiştirilecek bitkinin büyümesi ve iyi bir ürün vermesi için hangi besin maddelerinin eksik olduğu tespit edilerek verilmesi gerekli gübre miktarları belirlenir. Toprak analizi yapılmadan tarlaya gereğinden fazla gübre kullanıldığında ürünün kalitesi bozulabildiği gibi miktarı da azalabilir. Aynı zamanda maliyeti arttırıcı gereksiz masraflara da yol açılır. Gereğinden az gübre kullanıldığında ise istenilen düzeyde ürün artışı sağlanamadığı gibi çoğu kez kullanılan gübrenin masrafı dahi karşılanamaz.” HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!