Manisa
08 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Türkiye’de görülen Eris varyantı ne kadar tehlikeli ? Eris varyantının belirtileri neler!


Türkiye’de görülen Eris varyantı ne kadar tehlikeli ? Eris varyantının belirtileri neler!
Türkiye’de görülen Eris varyantı ne kadar tehlikeli ? Eris varyantının belirtileri neler. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yakın zaman önce Koronavirüs varyantı Eris'in Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Uzmanlara göre Eris koronavirüs kadar tehlikeli değil fakat Bakan Koca’nın “Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız” ifadeleri bu yöndeki tehlikeye dikkat çekiyor. Endişe verici olmadığı yönde açıklamaların olduğu virüs için izlenmesinin gerektiği de vurgulanıyor. Eris’in belirtileri ise diğer karonavirüs ve varyantlarına beziyor. İşte detaylar…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yakın zaman önce Koronavirüs varyantı Eris'in Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Uzmanlara göre Eris koronavirüs kadar tehlikeli değil fakat Bakan Koca’nın “Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız” ifadeleri bu yöndeki tehlikeye dikkat çekiyor. Endişe verici olmadığı yönde açıklamaların olduğu virüs için izlenmesinin gerektiği de vurgulanıyor. Eris’in belirtileri ise diğer karonavirüs ve varyantlarına beziyor. İşte detaylar…


BBC Türkçe’de yer alan habere göre dünya Covid-19 kısıtlamalarıyla geçen yılların ardından yeni koronavirüs varyantlarına karşı duyarlılık sürüyor. Eris varyantı şu ana dek 50'den fazla ülkede bildirildi, Dünya Sağlık Örgütü Eris'i izlenmesi gereken bir varyant olarak sınıflandırdı.

Koca ise "Endişe konusu yapılmayacak bir gelişme" olarak duyurduğu varyantla ilgili hasta etme gücünün düşük olduğunu belirtti.

BBC Türkçe'ye konuşan hekimler, Eris'in ağır hastalığa neden olmadığını fakat yaygınlığının tespiti için test sayısının artırılmasının faydalı olabileceğini değerlendiriyor.
Semptomları oldukça benzer olan mevsimler influenza, soğuk algınlığı, koronavirüs ve varyantlarının tam tespiti ancak test yapılarak sağlanabiliyor.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Hepimiz varyant haberlerini duyunca ister istemez bir tedirginlik yaşıyoruz ama henüz Eris'le ilgili böyle bir endişeyi destekleyecek bir bilgimiz yok" diyerek anlatıyor: 

Özlü, şu ana dek Eris vakalarının burun geniz akıntısı, boğazda kaşıntı, halsizlik, tat ve koku alma duyusu kaybı ve ateşle seyreden hafif seyirli bir hastalık olduğunu kaydediyor.

"VİRÜS BİZİMLE YAŞAMAYI ÖĞRENDİ"
Küresel olarak pandemi bitse de koronavirüs halen mutasyon geçiriyor, bulaşıyor ve hastalandırmaya devam ediyor. Bilim insanlarına göre bu son derece doğal ve beklenen bir durum.

BBC'ye konuşan İngiltere Sağlık Güvenliği Kurumu'ndan Doktor Meera Chand, yeni varyantların ortaya çıkmasının sürpriz olmadığını da kaydediyor. Özlü, "Virüse avantaj sağlayan mutasyonlar söz konusu ise o varyant daha sık olarak görülüyor" diyerek açıklıyor: "Virüs geçirdiği mutasyonlarla bizimle yaşamayı; ağır hastalık yaratmadan ve öldürmeden bizimle yaşamayı öğrendi."

MEVSİMSEL ENFEKSİYONLARIN ARTMASI BEKLENİYOR
Kuzey yarım küre ülkelerinde kış aylarına girilmesiyle birlikte mevsimsel üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış bekleniyor. Okulların açılmasıyla birlikte toplumda enfeksiyona yakalanma oranının arttığı da başka bir gerçek. Dolayısıyla hekimler, kişisel tedbirleri artırmak gereken aylara girdiğimizi hatırlatıyor.
ERİS VARYANTI NEDİR?
Eris varyantı, Yunan mitolojisindeki bir tanrıçanın adı olan Eris olarak anılıyor.

Omicron varyantının bilr alt türü olarak görülen eris varyantı, EG.5.1 olarak adlandırılan bir mutasyona sahip olan virüstür. Bu mutasyon, Eris varyantının insan hücrelerine daha kolay bağlanmasına ve çoğalmasına yardımcı olabilir. Dünyayı etkisi altına almaya başlayan eris varyantı ilk olarak 17 Şubat 2023 bildirildi ancak ilk kez 2021 yılının sonlarında görülmeye başlanan omicronun alt varyantı olduğu olduğu biliniyor. DSÖ, 9 Ağustos 2023 tarihinde yapılan İlk Risk Değerlendirmesine göre EG.5'i ve onun alt türlerini bir ilgi varyantı (Variant Of Interest-VOI) olarak belirlediğini bildirdi ve sağlık yetkililerine bulaşmasını dikkatle izlemelerini tavsiye etti.

ERİS VARYANTI BELİRİTLERİ NELER?
Eris varyantı belirtileri, geçmişte görülen covid-19 virüsü ve varyantları ile benzer semptomlar taşıyor. En belirgin belirtileri ise şu şekilde:

    1 Boğaz ağrısı
    2 Öksürük
    3 Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
    4 Değişen koku alma duyusu
    5 Baş ağrısı
    6 Hapşırma
    7 Ses kısıklığı
    8 Ateş

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!