Manisa
19 September, 2024, Thursday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Üç aylarda hangi dualar okunur?

Üç aylarda hangi dualar okunur?
Mübarek üç aylar başladı. Ramazan ayı ve sonrasında Ramazan Bayramı ile sonlanacak bu rahmet ve bereket aylarından daha çok istifade etmek için bu dönemi çeşitli dualar okuyarak ve ibadetler ederek geçirmek gerekiyor.

 

 

Mübarek üç aylar başladı. Ramazan ayı ve sonrasında Ramazan Bayramı ile sonlanacak bu rahmet ve bereket aylarından daha çok istifade etmek için bu dönemi çeşitli dualar okuyarak ve ibadetler ederek geçirmek gerekiyor.

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan üç aylar, 12 Ocak Cuma günü başlamıştı. İslam aleminde manevi huzuru temsil eden Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel geceler bu aylar içinde. Müslümanlar bu özel gecelerde ve üç aylar boyunca ibadetler ederken, çeşitli dualar okuyor ve zikirler çekiyor. Peki üç aylarda hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur?

PEYGAMBERİMİZ’İN 3 AYLAR DUASI

Peygamber Efendimiz, Allah’a “Allah’ım Recep ve Şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına ulaştır" diye dua etmiştir. Müslümanların da bu dönemde bu duayı sık sık yapmaları tavsiye edilir. Bazı Müslümanlar Recep ayının ilk günü girince 111 defa Allahümme Salli Ala Muhammed diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirirler. Daha sonra 1660 defa Ya Allah diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere La İlahe İllallah, 100 kere de Muhammedürresulullah diye bu tesbihe devam ederler.

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, üç aylarla ilgili şu tavsiyelerde bulunuluyor: “Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” diye dua etmiştir. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Recep ve Şaban aylarında ise Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır. Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

ÜÇ AYLARDA TESBİP ÇEKMEK

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, “Hazreti Peygamber, mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir. Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsedilmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çeki düzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli, hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler” açıklamasında bulunuyor.

 

ÜÇ AYLARDA YAPILACAK BAZI İBADETLER

Üç aylarda hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur? İşte mübarek üç aylar ibadetleri ile ilgili Diyanet kaynaklı bilgiler:

10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - hayyil-kayyum

10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - ehadi's-samed

10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l -gafuri'r-rahim

Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiya yapmalı ve oruç tutmalıdır. Üç aylarda her gün başında ve sonunda 7'şer Fatiha-i şerife okumak sureti ile 100 İhlas-ı Şerif de okunabilmektedir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!