Manisa
01 October, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Köylüler ve çevreciler projenin iptali için dava açtılar

Köylüler ve çevreciler projenin iptali için dava açtılar

Manisa’nın Alaşehir ilçesi Bahadır Mahallesinin verimli tarımsal toprakları üzerine Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Antimon Madeni Açık Ocak İşletmesi projesinin durdurulması için çevreciler ve köylüler Manisa İdare Mahkemesine projenin tamamen iptali yönünde dava açtı. Manisa Adliyesi İdare Mahkemesinde görülen  ‘Antimon Madeni Açık Ocak İşletmesi projesi’ iptal davasına Alaşehir ve Salihli’deki Çevreci Kuruluşlar, CHP il yönetiminin Çevreci Kurulları, Sendikalar, Köylüler ilgi gösterdi.
BU PROJENİN ÇEVREYİ KATLEDEN DİĞER PROJELERDEN HİÇ BİR FARKI YOK
İdare Mahkemesinde görülen davaya kurulacak olan açık maden ocağından olumsuz yönde etkilenecek olan Bahadır, Evrenli, Yenice ve Sakarya mahalle sakinleri, köylülerin davasını üstlenen avukatları Yıldıray Çıvgın, Mehmet Salcıoğlu katılım gösterdi. Davalı olan Manisa Valiliği adına kurum avukatı ile Koza Altın İşletmeleri A.Ş. adına ise yetkili avukat Mehbare Şebnem Köseoğlu katıldı. 20 Dakika süren davada köylüler adına konuşan Avukat Yıldıray Çıvgın, Alaşehir Bahadır köyünün verimli tarım alanları üzerine kurulması planlanan ve üç yıl süresince doğayı tamamen olumsuz yönde evrim geçirtecek olan bu projenin tamamen iptal edilmesi gerektiğine vurgu yaparak;  “83 sayfalık Bilirkişi raporu kurulacak olan maden şirketinin ne denli çevre katliamına neden olacağını en ayrıntılı ifadelerle mahkemenize sunduğu rapor tarımsal alanlar üzerinde her türlü olumsuzluğu gözler önüne sermiştir. Çevresel etkiler göz önünde bulundurulmadan ilgi projeye ne yazık ki Manisa Valiliği izin vermiştir. Bu projenin çevreyi katleden diğer projelerden hiç bir farkı yok.”
ALAŞEHİR’İN VERİMLİ TOPRAKLARI KİRLENMENİN ÖTESİNDE ZEHİR KUSACAK
Avukat Çıvgın “Kopyala yapıştır zihniyeti ile hazırlanmış projedir. Bu proje durdurulmadığı takdirde Alaşehir’in verimli toprakları kirlenmenin ötesinde zehir kusacaktır. Bitkisel örtüler zarar görecektir. Yeraltı suları kirlenmesi ve köylülerin zehirlenmesi, çeşitli hastalıklara yakalanması yüksek ihtimaldir. Ne yazık ki Manisa Valiliği Çevresel Etki Raporu düzenlemeden projeye olur vermiş olması şaşırtıcı olmakla birlikte ürkütücü aynı zamanda vahimdir. Böylesine bir hatanın yargıdan döneceğinden hiç kuşkumuz bulunmaktadır” dedi . Avukat Mehmet Salcıoğlu’da meslektaşının görüşlerine katıldığı belirtti.
PROJENİN İPTAL EDİLMESİ YATIRIMCI AÇISINDAN UYGUN OLMAZ 
 Koza Altın İşletmeleri A.Ş. nin yetkili avukatı Mehbare Şebnem Köseoğlu, ise kurulacak olan maden ocağının insan sağlığı ve tarımsal alanlara hiçbir yönde olumsuz etkisi olmayacağını, bilirkişi raportörün yenilenmesi gerektiğini ve projenin iptal edilmesinin yatırımcı şirket açısından doğru olmayacağı ifadelerine yer verdi. Avukat Ebru Selvi’de Manisa Valiliğin bu projeye onay vermeden önce her türlü etkenleri göz önünde bulundurduğunu belirtti.
  GELECEĞİMİZ YOK OLACAK
 Projenin insan sağlığı ve çevresel katliamlara yol açacağı gerekçesi ile mutlak iptal edilmesi gereğine dile getiren Dr. Neşe Zengi;  “30 yıldır bölgede hekimlik yapıyorum. İnatla kurulması istenilen bu proje öncelikle ormanlarımızı, yer altı sularımızı yok edecek. Bununda ötesinde geleceğimiz yok olacak. Bunun en canlı örneğini bölgemize kurulan jeotermal şirketlerinin yatırımlarından anladık. Onlarda çok geç kaldık ancak bu projede duyarlığımızı en üst seviyeye taşımak zorundayız. Üç yıl boyunca bölgede faaliyet göstermesi öngörülen şirketin oluşturacağı Ağır metaller bölgede yaşamını sürdüren insanlar üzerinde lösemi, çeşitli kanser olguları, hastalıkları beraberinde olumsuz yönde etkileneceklerdir. Yargımızın geleceğimizi karartacak bu projeye izin vermeyeceğini düşünüyoruz”
SU KAYNAKLARIMIZIN YOK OLMASINI İSTEMİYORUZ
Çiftçi Gürcan Ertürk ise, “Alaşehir’de yaşayan bir üretici ve insan olarak yaşamlarımızın elimizden alınmasını istemiyoruz. Su kaynaklarımızın yok olmasını istemiyoruz. Geleceğimizin yok olmasını istemiyoruz.”   HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!