Manisa
01 October, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Bayraktar "Manisa’da üzüm bağları, mısır, sebze ve meyve bahçeleri zarar gördü"

Bayraktar "Manisa’da üzüm bağları, mısır, sebze ve meyve bahçeleri zarar gördü"

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayında aşırı yağış ve dolu afetlerinin meydana geldiğini söyledi. 

Bayraktar, "Bahar yağışlarının önemli olduğu Nisan ayı, kurak ve normallerin üzerinde sıcaklık değerleriyle geçti. Nisan ayının ardından, hububatın gelişimi ve yazlık ekimler için beklenen yağış Mayıs ayı başından bu yana yağmaya devam ediyor. 
Gerçekleşen yağışlar genel olarak faydalı olmakla birlikte, hububatta hasadın başladığı illerde, hasadın gecikmesine neden olurken, gelişimin devam ettiği diğer illerde hastalık riskini artırıyor. 
Diğer taraftan aşırı yağışların neden olduğu sel afeti, bazı il ve ilçelerde tarım arazilerine ve ürünlere zarar verdi. Yine gerçekleşen dolu afeti bazı il ve ilçelerde meyvelerde verim ve kalite kaybına neden olurken, hububatta danelere ve yeni ekimi yapılan yazlık ürünlere zarar verdi.

Ziraat Odalarımızdan aldığımız verilere göre, Mayıs ayı başından bu yana devam eden yağışlar zaman zaman şiddetini artırdı. Gerçekleşen aşırı yağışlar ve dolu;
Karaman’da hububat alanları, meyve bahçeleri ve şeker pancarında,
Niğde’de buğday ve patates ekili alanlarda,
Antalya’da kavun, karpuz, zeytin ve buğday alanlarında,
Mersin ve Manisa’da üzüm bağları, mısır, sebze ve meyve bahçelerinde,
Hatay’da buğday tarlalarında,
Konya’da hububat alanlarında,
Burdur’da meyve bahçeleri ve gül üretim alanlarında,
Karabük’te hububat ve sebze alanlarında,
Afyonkarahisar’da hububat ve şeker pancarında,
Adana’da pamuk ve mısır başta olmak üzere sebze ve meyve bahçelerinde zarara neden oldu.  

İklim değişikliği ile birlikte artan doğal afetler her zaman en fazla tarımsal üretime ve üreticilerimize zarar veriyor. Üreticilerimiz, şiddeti ve şekli değişmekle birlikte hemen hemen her yıl afetlere maruz kalıyor.
Afetlerin verdiği zararı en aza indirmek ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için üreticilerimizin zararları telafi edilmelidir.
Üreticilerimizin ürünlerine devlet destekli tarım sigortası yaptırması önemlidir. Tarımda sigortalılık oranını artırmak için prim miktarları düşürülmeli, sigorta yaptırdığı halde sigorta kapsamı dışında kalarak tazminat alamayan üreticilerimizin zararları doğal afet desteğiyle karşılanmalıdır" diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!