Manisa
20 September, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisalı muhtarlara ‘şiddetle mücadele’ eğitimi


Manisalı muhtarlara ‘şiddetle mücadele’ eğitimi
Manisalı muhtarlara, şiddete ve çocuk istismarına yönelik farkındalık semineri verildi. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunda düzenlenen seminerde, toplumda önemli bir role sahip olan muhtarların desteğiyle kadına şiddet ve çocuk istismarına yönelik mücadelede önemli adımlar atılabileceğine dikkat çekildi.

Manisalı muhtarlara, şiddete ve çocuk istismarına yönelik farkındalık semineri verildi. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunda düzenlenen seminerde, toplumda önemli bir role sahip olan muhtarların desteğiyle kadına şiddet ve çocuk istismarına yönelik mücadelede önemli adımlar atılabileceğine dikkat çekildi.


“Nar Elçisi Olmaya Hazır Mısınız?” adlı proje kapsamında, mahalle muhtarlarına yönelik eğitim ve farkındalık programı düzenlendi. Şiddete ve çocuk istismarına karşı mücadeleyi amaçlayan projede, toplumda önemli bir role sahip olan muhtarların desteğiyle şiddetle mücadelede önemli adımlar atılabileceğine vurgu yapıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Proje Koordinatörü Ceyhan Şener, 2021 yılında başlayan “Nar Elçisi Olmaya Hazır Mısınız?” projesi hakkında bilgi verdi. Kadınlara yönelik erkek şiddetini minimalize etmek, çocuk istismarına karşı farkındalık ve bilinç yaratmayı hedeflediklerini dile getiren Şener, “Mahalle muhtarları mahallelerine hakim olursa orada şiddet görenler muhtarlara gelir ve sorunlarını anlatabilirler. Biz gazeteciler, haberlerde insan haklarını kimi zaman ihlal ediyoruz. Şiddet, cinayet ve istismar haberlerinde medyada her şeyi açıkça göstererek, detay vererek ve öldürme şekillerini ortaya koyarak bir sonraki öldürme şekline de yol gösteriyoruz. Biz gazeteciler etik kurallarımızı sorgulamalıyız” dedi.


MUHTARLAR HER EVE GİREBİLEN İNSANLAR
Nar Projesi’nin rüya olduğunu ve “Yalnız kalan mağdurun sesini duyurmak için ne yapabilir?” sorusuyla harekete geçildiğini aktaran İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise “Biz ilk dönem mahallelerin kanaat önderleriyle yola çıktık. Şiddete karşı neler yapabiliriz, sizlerle birlikte değerlendirelim dedik ve onlara şiddete yönelik eğitimler verdik. Bu proje Türkiye'nin yıldız projesi seçildi. İkinci dönemde 'Biz muhtarları neden görmüyoruz?' dedik. Muhtarlar şehirlerde, mahallelerde eve girebilen tek insan. Böyle ağır bir konuda neden muhtarlarımızdan yardım almıyoruz? Bir ağ üretmeliyiz. Muhtar gerektiğinde bu ağdan yararlanmalı. Bizim için önemli olan yüreği güzel, duyarlı muhtarların olması" diye konuştu.


BAŞKAN ZEYREK: BU ŞİDDET DEĞİL ‘CİNS KIRIMI’!
Programa katılan bir kadın muhtar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'ten belediyede muhtarlara yön gösterecek bir danışma hattı kurulmasını, konuk evlerinin arttırılmasını istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeyrek, bu konuda gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Kürsüdeki konuşmasına şiddete uğramış, cinayete kurban gitmiş kadınları anarak başlayan Başkan Zeyrek, “Kadınlar fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalıyorlar. Bu durumun adı artık cinayet ya da kabaca şiddet değil ‘cins kırımı’dır. Bebek, çocuk, yetişkin, genç, yaşlı demeden cins kırımı yaşanıyor ve ne acıdır ki yer yerinden oynamıyor. Yer yerinden oynamadıkça siyasetçiler cins kırımını teşvik niteliği taşıyan kararlar alıyor” şeklinde konuştu.


“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GERİ GELSİN”
Türkiye’nin 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile İstanbul Sözleşmesinden çekildiğini hatırlatan Zeyrek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul Sözleşmesi, kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı hukuki bir çerçevede detaylı koruma sağlayan ilk uluslararası belgedir. Sadece kadını değil, çocukları da ev içi şiddetten korumayı amaçlayan bir sözleşmedir. Kıyamet değilse bile bir şeyler kopmalı artık. Kopsun ki İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı geri alınsın ve sözleşme eksiksiz uygulansın istiyoruz. Kopsun ki adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlansın ve şiddetsiz bir gelecek kurulsun istiyoruz. Kadını korumayan, önlem almayan, kanunları uygulamayan, kadını bir meta olarak gören siyasi anlayış baştan sona değişsin istiyoruz. Nar Projesi ile şiddeti evimizden, sokağımızdan, mahallemizden, semtimizden, ilçemizden ve güzel Manisa’mızdan uzak tutmanın başlangıcını yapıyoruz. Bir evlat, bir eş ve 3 kız çocuk babası olan bir belediye başkanı olarak görev sürem boyunca kadına şiddete karşı elimden geleni fazlasıyla ortaya koyacağıma söz veriyorum. Ünlü üstat Neşet Ertaş’ın bir sözüyle konuşmamı sonlandırmak istiyorum: Kadın insandır, hepimiz insanoğlu.”
Nar projesi programına Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Manisa Gazeteciler Cemiyeti başkanı Ali Filizkan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti başkanı Dilek Gappi, Proje koordinatörü Ceyhan Şener, Manisa’da görev yapan mahalle muhtarları ve basın görevlileri katılım gösterdi.

MİNE BADAN

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!