Manisa
20 September, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisa’nın bu köyü Anadolu’nun en eskilerinden

Manisa’nın bu köyü Anadolu’nun en eskilerinden
Manisa’nın Kula ilçesine bağlı Emre Köyü, büyük şair ve mutasavvıf Yunus Emre’nin hocası olarak bilinen Tabduk Emre tarafından kurulan ve Anadolu’daki en eski Türk yerleşim yerlerinden biri. Yunus Emre ve Tabduk Emre’nin türbesinin de bulunduğu köy, özellikle yerli turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Manisa’nın Kula ilçesine bağlı Emre Köyü, büyük şair ve mutasavvıf Yunus Emre’nin hocası olarak bilinen Tabduk Emre tarafından kurulan ve Anadolu’daki en eski Türk yerleşim yerlerinden biri. Yunus Emre ve Tabduk Emre’nin türbesinin de bulunduğu köy, özellikle yerli turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Manisa’nın Kula ilçesine bağlı Emre köyünün, Tabduk Emre tarafından 700 yıl önce Saruhan Oğulları Beyliği’ne bağlı olarak kurulduğu ve Anadolu’da kurulan ilk köylerden biri olduğu belirtiliyor. Tapduk Emre Türbesi olarak anılan yapı, mimari unsurlar bakımından Manisa’daki Saruhan Bey Türbesi ile büyük benzerlikler taşıyor. Türbe kapısının hemen önünde, taşında balta tasviri bulunan mezarın Yunus Emre’ye ait olduğuna inanılıyor ve her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Hicri 954 yılına tarihlenen bir çeşme, iki hamam kalıntısı ve medrese temeli de günümüze kadar ulaşabilmiş.

UZUN YILLAR MERKEZİ BİR KÖYDÜ
Köyün burada kurulmasının önemli nedeninin, türbenin kuzeyinden geçen kervan yolu olduğunu belirten Alan Rehberi Sabahattin Argaç, “Emre Köyü uzun yıllar çevrenin merkezi konumunda yer almıştır. Bu nedenle cami, hamam, medrese, pazaryeri ve konaklar bulunmaktadır. Günümüzde Yunus Emre ve Hocası Tabduk Emre’nin mezarının bulunması önemini bir kat daha arttırmıştır. Türk mutasavvıflarının büyüklerinden olan Tabduk Emre, Hacı Bektaş-ı Veli’nin halifelerinden birisidir. Tabduk Emre Miladi 1200’lü yıllarda Manisa ili Kula ilçesi sınırlarında bir süre yaşamıştır. Hoca Ahmet Yesevi yolundadır. Tabduk Emre ile ilgi bilgiler oldukça azdır. Yunus Emre gibi bir ulu şahsiyeti yetiştirmiştir. Bu manada o bir dergâh sahibi, pir, rehber ve mürşittir. Büyük ihtimalle Yunus Emre kadar olmasa da o başka gönül erenleri başka aydınlatıcılar yetiştirmiştir” dedi.

YUNUS EMRE’NİN MEZARI BİLİNMİYOR
Tabduk Emre ve Yunus Emre’nin türbelerinin tam olarak nerde olduğuna ilişkin tartışmalar bulunduğunu hatırlatan Argaç, “Yunus Emre 1238 yılında Eskişehir’de doğmuştur. Doğduğu dönem Anadolu’da düzenin bozulduğu, Moğol akınlarının Türk yerleşkelerini tehdit ettiği kıtlık, kurallık gibi birçok doğal afetin yaşandığı zamandır. Bu olaylar Yunus Emre’nin hayata bakış açısına yansımıştır. Kendisi Tapduk Emre’nin dervişidir. Hayatının bir kısmını Hacı Bektaş-ı Veli’nin yanında geçirmiştir. İki büyük eseri vardır: Divan ve Risalet-ün Nushiyye. ‘Yaratılanı sevdik, yaratandan ötürü’ diyerek hoşgörünün önemini vurgulamıştır.1321 yılında öldüğü bilinmektedir ve mezarının yeri kesin neresi olduğu bilinmemektedir” diye konuştu.

YAKLAŞIK 700 YIL ÖNCE KURULDU
Emre Köyünün, Tabduk Emre tarafından günümüzden 700 yıl kadar yıl önce Saruhanoğulları Beyliğine bağlı olarak kurulduğunu anlatan Argaç, “Bu köy Batı Anadolu da kurulan ilk köylerindendir. Köyün burada kurulmasının en önemli nedeni türbenin kuzeyinden geçen ticaret (kervan) yoludur. Emre Köyü uzun yıllar çevrenin merkezi konumunda bulunmuştur. Bu nedenle cami, hamam, medrese, pazaryeri ve konaklar bulunmaktadır. Günümüzde Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre’nin mezarının bulunması önemini bir kat daha arttırmıştır” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!