Manisa
24 October, 2024, Thursday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisa’nın kara trenleri ilgisizlikten çürüyor


Manisa’nın kara trenleri ilgisizlikten çürüyor
Türkiye’de yaklaşık 160 yıllık mazisi olan demiryolu sektörünün yorgun savaşçısı olan eski kara trenlerin büyük bölümü, yılların yükünü taşımaktan değil ilgisizlikten çürüyor. Manisa’daki çeşitli tren istasyonlarının bir kenarında bulunan ve her biri en az 100 yaşında olan trenlerin, turizme kazandırılması gerektiği belirtiliyor.

Bir zamanlar yolu hasretle beklenen, gurbetten veya sıladan haberler getiren kara trenler, hızla gelişen teknoloji karşısında devasa birer demir yığını olarak kaldı. Kimi zaman film sahnelerinde geçmişin canlandırılması gibi değişik aktivitelerde kullanılan buharlı kara trenler birçok şehirde sergilenerek turizme kazandırılırken, Manisa’nın bir çok noktasında çürümeye terk edilmiş durumda. Salihli Turizm Derneği Onursal Başkanı ve Araştırmacı Yazar Mustafa Uçar, kara trenlerin reestorasyonu yapılarak çok sayıda il ve ilçelerin gar binaları önünde sergilendiğini, Manisa’nın Salihli ve Alaşehir ilçelerinde ise çürümeye terk edildiklerini söyledi.

RESTORE EDİLEREK TURİZME KAZANDIRILMALI

Almanya, İngiltere, Rusya ve Afrika gibi ülkelerde tarihi buharlı kara trenlerle nostaljik tur amaçlı geziler yapıldığını anlatan Uçar, “Açık hava müzesi konumunda olan Türkiye’nin her köşesinde demiryolları mevcut ve bu demiryolları üzerinde çok sayıda çürümeye terk edilmiş vaziyette duran buharlı kara trenlerde tarihi, doğal ve kültürel olgular mevcut. Bu trenlerin restorasyonu yapılarak turizme kazandırılması gerekir. Ülke genelinde bölgesel olarak günlük, haftalık ve aylık tur organizasyonu yapılarak nostaljik gezilerin yapılması mümkün. Özellikle buharlı kara trenler ile nostaljik tur yapmak isteyenlerin meraklısı çok. Ülke olarak bu organizasyon için çok müsaidiz” dedi.

KURTULUŞ SAVAŞINDA BÜYÜK ÖNEME SAHİPLERDİ

Turizm denilince sadece deniz, kum ve güneş düşüncesinden vazgeçilmesi gerektiğini anlatan Uçar, “Film sahneleri ve geçmişin canlandırılması gibi değişik aktivitelerde kullanılan kara trenler, aslında Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında da önemli role sahip. Kurtuluş Savaşı'nda cepheye asker, silah ve erzak taşımada, cephelerden de geriye gazilerin taşınmasında, yani savaşın lojistiğinin de sağlandığı Kara Trenler aslında Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında da önemli role sahip” dedi.

SALİHLİ TREN GARI 1875 YILINDA AÇILDI

1866 yılından sonra uzun yıllar gerek yük taşıma ve gerekse ulaşımda kullanılan tarihi buharlı kara trenleri demiryolu ağı Manisa-Salihli bağlantısının 13 Mart 1875 tarihinde gerçekleştirildiğini belirten Uçar, “Fransızlar tarafından yapılan demiryolu ağının Manisa-Salihli bağlantısı 13 Mart 1875 tarihinde gerçekleştirildi. Salihli Tren Garı’nın açılışını ise Mithat paşa yaptı. Alaşehir tren Garı ise Salihli’den 3-4 yıl sonra hizmete girdi. Salihli’ye bağlı Yeşilkavak köyünde çürümeye terk edilmiş kara trenlerin gelecek nesillere aktarılması için bakım ve onarımının yapılmasını talep eden vatandaşlar da bu trenlerin restore edilerek Salihli’de sergilenmesini talep ediyor. Yeşilkavak Köyü sakinleri, “Atıl vaziyette bekletilen kara trenler, tamamen bakımsız ve küflü oldukları için yağışlı havalarda aşırı bir koku hakim oluyor. Güvenliğimiz açısından biz bu trenlerin kaldırılmasını istiyoruz” diyor.

MİNE BADAN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!