Manisa
20 September, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Üretici üzümüne hak ettiği değeri istiyor

Üretici üzümüne hak ettiği değeri istiyor
Manisa’da sofralık ve özellikle kurutmalık olarak değerlendirilen çekirdeksiz sultaniye üzümün hasadı devam ediyor. Hareketli saatlerin yaşandığı Gediz Ovası’nda, üreticiler girdi maliyetlerinin yüksek olduğu bu süreçte üzümün hak ettiği değeri bulmasının beklentisi içeresinde.

Salihli’de sofralık ve kurutmalık olarak değerlendirilen çekirdeksiz sultaniye üzümün hasadı devam ediyor. İşçi ücretlerinin 800 ile bin 200 Lira arasında işlem gördüğü Salihli’de, tarım işçileri sabahın erken saatlerinde işe başlıyor, saat 14.00’e kadar çalışıyor. Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin her geçen gün artarak devam ettiğini belirten üzüm üreticileri  “Küresel ısınma, iklim değişikliği derken önce bağlara soğuk vurdu. TARSİM, bağlar uyanmadan soğuk vurduğu için sigortanın kapsam dışı olduğu belirtti. Tabi zamansız yağan yağmurda sıcaklık ta bağcılık için sıkıntılı bir durum olduğu gibi zamansız toprak işlemesi de bitkiyi çeşitli hastalıklarla mücadele etmek zorunda bıraktı. Kısacası son üç yıldır ilaç, gübre, mazot ve işçi ücretleri girdi maliyetlerinin yükselmesine neden oldu. Bu yıl Tariş en düşük üzümün kilogram fiyatını 100 Lira olarak açıkladı. Eksperler üzümün numarasını yine düşük tutacaklar ve üreticinin eline geçen ücret yine düşük olacak. Bu yıl rekolte düşük 100 bin ton üzüm çıkmaz” dediler.

“ESKİDEN ‘DON’ NEDİR BİLMEZDİK”

Dört yıl öncesine kadar don olayı nedir bilmediklerini belirten üzüm üreticisi Serdar Kemer, “Marmara Gölü’nün kurumasının ardından gerçekleşen don olayının üreticilere büyük zarar verdi. İklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle gölün kuruduğu belirtiliyor. Bize göre yanlış planlama nedeniyle göl kurudu. İklim değişikliği gölün kurumasıyla gündeme geldi. Çünkü Marmara Gölü yörenin iklimini koruyordu. Bu yıl maalasef biz üreticiler olarak zamansız mevsim yağışı ve aşırı sıcaklar ile mücadele etmek zorunda kaldık. Tabi zamansız yağan yağmurda sıcaklık da bağcılık için sıkıntılı bir durum olduğu gibi zamansız toprak işlemesi de bitkiyi çeşitli hastalıklarla mücadele etmek zorunda bırakıyor. Bu yıl pronos hastalığı maalesef bağlarda üzümün rekoltesinde ve kalitesinde büyük bir kayba neden oldu. 

 

ÇİFTÇİ BELİRSİZLİK İÇİNDE

Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirten Kemer, “Üzümü kuruttuktan sonra üzümü nasıl satarız endişesini yaşıyoruz.  Eksperler rekolteyi düşük tutmak istiyor.  Tariş en düşük üzümün kilogram fiyatını 100 Lira olarak açıkladı. Üzüm 10 numara da olsa eksper, ‘üzümün 7 numara’ diyor. Tüccar ve işletmeler üzümün kilogramını 95 lira ile 105 lira arasında alımını gerçekleştiriyor. Tariş’in üzüm alımlarına başladığı belirtiliyor. Üzüm sergide. Salihli’nin bazı kesimlerinde yağan yağmur etkili oldu. Yağmurdan etkilenen sergideki üzümlerde renk ve kilo kaybı olacaktır mutlaka. Yani bu yılda bir belirsizlik içerisindeyiz” dedi.

ÜZÜM ÇUVALLARINDA STANDARTLARA UYULMALI

Üzüm üreticilerinin, üzüm çuval standartlarını uyması gerektiğini belirten Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, “Üzüm hasadında erken hasat ve ilaç kalıntısının yanında üzüm çuvalları da üzüm kalitesi ve verimi açısından önemli. İhracatçı firmalarımızın kullanılacak çuvalların belirli standartlarda olması gerektiğini açıkladılar. İhracatçı firmaların üretim hatlarındaki makineler yüksek teknolojiye sahip olmalarına rağmen. Kullanılan eski, yıpranmış çuval iplerinin yol açtığı küçük kopmuş çuval parçacıklarını ayırmakta makineler yetersiz kalmaktadır. Kaçan bir küçük çuval parçacığı yurtdışındaki müşteriler tarafından tüm üzüm sektöründeki işletmelere şikâyet olarak geri dönmektedir. Buda Türk üzümünün kalite algısını etkilemektedir. Bu sebeplerle alımı yapılacak Çekirdeksiz Kuru üzüm çuvallarına belirli standartlar getirmişlerdir. Bu çuvalların 60x90 ebatlarında UV katkılı, sıkı dokunmuş birinci sınıf hammaddeden üretilmiş ve 110-125 gr ağırlığı olması gerekmektedir (Tariş'in kullandığı çuvallardan olacak). İhracatçı firmalar yeni sezonda eski, yıpranmış ve yem çuvallarına dolumu yapılmış üzümleri işletmelerine kesinlikle kabul etmeyeceklerini ifade ettiler. Üreticilerimizin bir yıl boyunca zorlu şartlar altında emek vererek yetiştirdikleri üzümlerini satarken mağduriyet yaşamamaları için bu konuya önem vermeleri gerekmektedir.” diyerek üzüm üreticilerini ve tüccarları uyardı.

HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!