Manisa
01 October, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

MARKALAŞMADA KENDİMİZİ KANITLAYAMADIK

MARKALAŞMADA KENDİMİZİ KANITLAYAMADIK
Türkiye'de ayakkabı üretiminin en önemli merkezlerinden biri olarak kabul edilen Manisa'da, markalaşma konusunda yaşanan sıkıntılar, ekonomik krizler ve son olarak da pandemi nedeniyle ayakkabıcılar zor günler yaşıyor.
Türkiye'de ayakkabı üretiminin en önemli merkezlerinden biri olarak kabul edilen Manisa'da, markalaşma konusunda yaşanan sıkıntılar, ekonomik krizler ve son olarak da pandemi nedeniyle ayakkabıcılar zor günler yaşıyor. Bir dönem 600'den fazla ayakkabı imalatçısı olan Manisa'da bu sayı 170'lere kadar düştü.

Manisa Ayakkabıcılar Odası Başkanı Ahmet Akçın, yaşanan sorunlar nedeniyle ayakkabıcılığın günden güne kan kaybettiğini söyledi. Önce ekonomik kriz nedeniyle üretim yapılan büyük firmaların piyasadan çekilmesi, ardından pandemi nedeniyle insanların sokağa çıkamaması ve ayakkabı tüketiminin azalmasının ayakkabıcılık sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Akçın, Manisa özelinde yaşanan diğer bir sorunun ise markalaşamamak olduğunu söyledi.
EN KALİTELİ AYAKKABA MANİSA'DA
Akçın, "Türkiye'de en kaliteli ayakkabıyı biz üretiyoruz. Görsellikte kimse bizi yakalayamıyor.  Ancak markalaşma konusunda imalatçılarımız kendilerini kanıtlayamadı. Ayrıca son yıllarda devletin doğuya teşvik vermesi nedeniyle üretim Şanlıurfa, Diyarbakır, Van, Kahramanmaraş, Hatay gibi illere kaydı. Bu nedenle Manisa'da ayakkabı üretimi yapan imalatçı sayısı giderek azalıyor" dedi.
PANDEMİDE AYAKKABI SATIŞLARI DÜŞTÜ
Son 1.5 yıldır yaşanan pandemi sürecinde, hem esnafın uzun süre dükkanını açamaması, hem de sokağa çıkma yasaklarında insanların ayakkabıya daha az ihtiyaç duyması nedeniyle ayakkabı satışlarında ciddi düşüş olduğunu anlatan Akçın, bu durumun imalatçılara verilen siparişleri de azalttığını kaydetti. Akçın, "En azından özel günler öncesi çiçekçilere verilen 'dükkan açma' izni ayakkabıcılara da verilebilirdi. Çünkü en çok tercih edilen hediye ayakkabı. Ama birçok başvuru yapmamıza rağmen bu imkan bize verilmedi" diye konuştu.
İŞİ YÜRÜTEMEYEN DÜKKANI KAPATIYOR
Pandemi sürecinde ayakkabıcı esnafının ihmal edildiğini anlatan, "Özellikle Ramazan ayında dükkanların uzun süre kalması nedeniyle imalatçılarımızın sparişlerinin büyük bölümü iptal edildi. 20 bin sipariş veren yer, '2 bin gönder, gerisi iptal' demeye başladı. Parekendeci kendisi satamayınca, imalatçıdan sipariş vermiyor. Bu süreçte 20-30 üyemiz işi bırakmak zorunda kaldı. 200 civarında olan üye sayımız, 170'lere kadar düştü" şeklinde konuştu.
AYAKKABI ÜRETİCİSİ 3'TE 1'E DÜŞTÜ
1996 yılında Ayakkabıcılar Sitesi'ne taşındıklarında odanın 600'den fazla üyesi olduğunu ancak bu sayısının 170'lere kadar düşdüğünü belirten Ahmet Akçın, bunun sebebinin ekonomik krizler, verilen teşvikler nedeniyle üretimin doğuya kayması, büyük ayakkabı firmalarının yaşadığı iflaslar, vergiler ve son olarak da pandemide yaşanan olumsuzluklur olduğunu kaydetti. Akçın, "Bazı işletmeler bütün bu sorunlarla mücadele edemiyor. Bir bakıyorsunuz gece yarısı tası tarafı toplayıp satmış ve bırakıp gitmiş" ifadelerini kullandı.
KONGORDATO İLANI ÜRETİCİYİ VURUYOR
Son yıllarda fason üretim yapan büyük ayakkabı firmalarının da 'kongordato' ilan ederek üreticinin mağduriyetine neden olduğunu belirten Akçın, şöyle konuştu: "Konkordato ilan edilince otomatik olarak imalatçıya olan borçların ödenmesi 27 ay erteleniyor. Ardından birkaç kez daha benzer ertelemeyle imalatçı 4-5 yıl alacağını tahsil edemiyor. Görevlendirilen kayyumlarla görüşmeler devam ediyor. Alacakların yüzde 40'ı siliniyor, geri kalan  borçlan yeniden yapılandırılıyor. Bu şartlarda da birçok imalatçı batıyor. Bunların üstüne bir de pandemi gelince  dayanacak hal kalmadı."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!