Manisa
13 May, 2024, Monday
  • DOLAR
    32.19
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2437.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    60891.61$

Bir Mesir Festivalini daha coşkuyla kutladık

28 April 2024, Sunday 17:18

 

Dünyanın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan ve en uzun soluklu festivallerden biri olan 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bir hafta boyunca Manisa’ya renk kattı. Şehir adeta coştu…

Son 4 yılda önce pandemi, ardından deprem acısı nedeniyle bu coşkuyu yaşayamamıştık. Nihayet bu yıl Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından başlatılan bu gelenek bir kez daha gerçekleşti ve bu coşku tüm Manisa’yı sardı.

4 yıllık bir hasretin ardından karnaval havasında gerçekleştirilen festivalin kortej yürüyüşü coşkulu oldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel başta olmak üzere onlarca siyasi, Manisa Valisi Enver Ünlü ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek başta olmak üzere yüzlerce idari ve mülki amir yürüyüşte hazır bulundu. Yabancı ülkelerin delegasyonları, halk oyunları ekipleri ve vatandaşlar da yürüyüşe renk kattı.

Her yıl olduğu gibi kortejde temsili Merkez Efendi, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa'da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı padişahları ve şehzadeleri de yine canlandırıldı. Evlerinin balkonları ve yol kenarlarında toplanan on binlerce Manisalı da korteji ilgiyle izledi.

Festivalin mesir macunu saçma töreninde ise heyecan adeta zirveye çıktı. Sultan Camisi kubbelerinden saçılan 7 ton mesir macununu alabilmek için her yıl olduğu gibi on binlerce insan birbirleriyle yarıştı. Yine ne yazık ki izdiham yaşandı, ezilme tehlikesi yaşayanlar oldu.

Her festivalde olduğu gibi şemsiyelerini ve ceketlerini ters açarak mesir macunlarını ağaç veya elektrik direklerinin tepelerinde kapmaya çalışanlar da renkli görüntüler oluşturdu.

Bir Mesir Festivalini daha böyle yaşadık. Daha nice Mesir Festivallerini çok daha büyük coşkularla yaşamak nasip olur inşallah…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.