Manisa
28 April, 2024, Sunday
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63216.719$

Üniversite mezunları ne kadar zamanda iş bulabiliyor?

17 March 2024, Sunday 15:56

Mezun olur olmaz çoğu insan iş bulmakta zorlanıyor. Bunun başlıca nedenlerinden bir tanesi de işverenlerin çoğunun deneyimli eleman arayışı içerisinde olması. İş bulmak kiminin birkaç ayına, kimininse yıllarına mal oluyor. Mesela atanmak için yıllarca bekleyen öğretmenlerimiz buna en çarpıcı örnek olabilir.

Peki, yeni mezun olmuş bir üniversiteli bu süreci nasıl geçiriyor?

Birçoğu üzerine yüklenen sorumlulukların ne yazık ki altından kalkamıyor. Bu sorumlulukların altından kalkabilen yeni mezun ise birçok haklarından feragat etmek zorunda kalıyor. Bunlara başlıca örnek vermek gerekirse en doğal hakkı olan sigorta hakkını alamıyor ve hatta asgari ücretin çok altında bir rakama çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Bunun yanı sıra sosyal hayatın getirdiği toplumsal baskılar, ailelerinin artan istek ve beklentileri ve gelecek kaygısı da bu süreci zora sokan etmenlerden sadece birkaçı.

Ülkemizde üniversite mezunu kaç kişi ne kadar sürede iş bulabiliyor?  

TÜİK verilerine göre iş bulamayan yeni mezun oranı ülke genelindeki tüm işsizlerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Üniversite mezunlarının ortalama iş bulma süresini YÖK 6.4 ay olarak raporlarken TÜİK 13.9 ay yani 2 kat fazla raporladı. Bu oran ön lisans mezunları için ise  15.3 ay. İşsizlik oranları söz konusu olduğunda bu iki rapor bir birinden çok farklı. Hangisinin daha güvenilir olduğu ise tartışılır.

Bu yorucu süreci en az hasarla atlatabilir miyiz?

Bu süreç, ne kadar içinden çıkılmaz ve yorucu görünse de iş bulana kadar yapabileceğimiz birkaç şey bu sürecin daha hızlı işlemesine yardımcı olabilir. Bunlardan bazıları kendimizi geliştirmek için alacağımız eğitimlerden geçiyor. Doğrusunu söylemek gerekirse hangi üniversiteden mezun olduğumuz veya ne kadar puanla okulu bitirdiğimiz bir işveren için yeterli bir gerekçe sunmaz. İşveren neyi ne kadar yapabildiğimize bakar. Bu süreçte ne kadar çok sertifika biriktirir ve bilgimizin üzerine eklemeler yapabilirsek o kadar çabuk iş bulabiliriz.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.