Manisa
14 May, 2024, Tuesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2426.5
  • BIST
    10055.98
  • BTC
    62463.96$

MİDE DUVARINIZDA KALINLAŞMA VARSA DİKKAT…

31 March 2023, Friday 11:45

 

 

Mide hastalıklarının önemli bir belirtisi olan mide duvarı kalınlaşmasının çeşitli sebepleri bulunur. Başlıca bilinen sebebi Helicobacter pylori adlı bakterinin varlığıdır. Bu bakteri mide çeperinde kanser oluşumunda da etkili olduğu bilinir. Temiz olmayan sular, iyi yıkanmamış  besinler, dışkı bulaşı veya  temiz ortamlarda pişmeyen  yemeklerden bulaşabilen  helicobacter pylori  temiz yıkanmayan  el teması ile de geçebiliyor.

Bunun dışında yanlış beslenme alışkanlıkları da mide duvarı kalınlaşmasının nedenleri arasındadır. Özellikle çok tuzlu yemek tüketimi, turşu, asitli ve gazlı içecekler, sigara, alkol tüketimi de mide duvarı kalınlaşmasına neden olabiliyor. Ayrıca kronikleşmiş bir gastrit durumu da mide duvarı kalınlaşmasının nedenleri arasında yer alıyor.

Sürekli kusma ve mide bulantısı, iştahsızlık, devamlı tokluk hissi, dolayısıyla  kilo  kaybı, dışkıda kanama, mide ağrısı ve diğer sindirim sistemi organlarında işlev bozuklukları gibi belirtiler gösteren bu konuyu ele almamın nedeni  mide duvarı kalınlaşmasının mide çeperinde kanser riski oluşturmasından dolayı ciddiye alınması gereken bir durum olmasıdır.

Mide duvarı kalınlaşmasını önlemek beslenmenizde yapacağınız bazı değişikliklerle mümkündür.Bu değişimin başında ilk olarak size zararlı olacak yiyeceklerden uzak durmak gelir. Aşırı çikolata, asitli ve gazlı içecekler, yağlı, baharatlı, acılı yiyecekler, hamur işleri, sigara, mayalı yiyecekler, alkol gibi tüketimleri beslenmeden çıkarıp günlük öğün sayısını 4-5 öğün olarak arttırmalıdır.Uykuya yatmadan en az 3 saat önce bir şey yiyip içmeyi bırakmalıdır. Su tüketimi midede bir hacim oluşturup iç yüzeyi genişletmesinden dolayı mide duvar kalınlığını önlemede etkindir. Dolayısıyla suyu bolca tüketmelidir. Yediğimiz meyve ve sebzelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle çiğ tüketilen lahananın (salata ya da suyu) mide duvarı kalınlaşmasında ve gastritte iyileşme sağladığı bilinir. Yine çiğ patates suyu mide yanmalarında etkindir. Buharda pişen taze ıspanak yaprakları, salata veya mezelerde kullanılan doğal elma sirkesi de mide duvarı kalınlaşmasında fayda sağlayabilir.

Bunların  yanısıra özellikle iltihap önleyici ve antiseptik özellikte olduğu bilinen zencefil, zerdeçal gibi  bitki çaylarını tüketmek, her gün bir tatlı kaşığı bal tüketmek  midenizin rahatlamasına destek olur. Yine antiseptik özelliği olan çörek otu yağının sabah akşam tüketimi mide duvarı kalınlaşması ve diğer mide rahatsızlıklarında şifa kaynağı olabilir.
 

Şifa ile kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.