Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2425.6
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62361.84$

TEVAFUK 

19 April 2023, Wednesday 13:09


 
 Tevafuk birbirine denk gelme , latifene bir şekilde uyum içinde olma anlamına gelen bir terimdir. İki varlığın veya olayların belirli şartlar ve uyum karşılığında karşılaşmaları bir araya gelmelerine ve tesadüfe yer verilme ihtimali olmayan, arkasında ilahi kasıtlı şekilde denk gelmelere tevafuk denir. Tesadüf rastlantı yalnızca ihtimallere bağlı olan olayların kesin olmayan sebebi olarak açıklanıyor. Tevafuk bu terimin zıttıdır. Tesadüfte ihtimaller söz konusudur.  Yaşanan olayın ya da meydana gelen karşılaşmanın kendiliğinden meydana geldiğini ifade eder. Tevafukta ise her şeyin bilinçli şekilde meydana geldiği savunulur. 
Günlük hayatta tesadüf kelimesi çok sık kullanılsa da tesadüf diye bir şey yoktur. Tevafuk vardır. Tevafuk, insanların ve kainatın başıboş olmadığının göstergesidir. Allah Kur’an-ı Kerim’de “ Biz her şeyi ölçüyle yarattık” diye buyuruyor. Bu da her şeyin ilahi iradenin takdirinde olduğunun delilidir.
İsmet Özel’in de dediği gibi “ Tesadüf kelimesini sevmez müslümanlar, onun yerine tevafuk kelimesini kullanmayı tercih ederler. Çünkü ne yaradılışta, ne de dünyanın çekilip çevrilişinde kör bir tesadüf yoktur..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.