Manisa
18 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

BRUSELLA HASTALIĞINA DİKKAT EDİN

19 July 2024, Friday 15:54

Enfeksiyon hastalıkları insan insana, hayvandan insana çeşitli yollarla bulaşabilir. Hayvandan insana bulaşan bazen hafif bazense çok ciddi semptomları olan  bir  enfeksiyon hastalığı da Brusella hastalığıdır. Eklem ve kas ağrısı, ateş, kilo kaybı gibi  belirtilerle  kendini gösteren bu hastalığın tedavisi genellikle antibiyotik ile yapılır.Tedavi süreci aylarca sürebilir veya tekrarlayabilir.

Brusella hastalığının bulaş yolları ve semptomlarına göz atalım. Hayvanlardan insana bulaştığını söylediğimiz  bu hastalık direkt hayvanlara temas etme veya süt ve süt ürünleri tüketimi yoluyla olur. İnek, koyun, sığır ve keçi gibi hayvanlar brusella’nın bulaştığı başlıca hayvanlar  olması nedeniyle özellikle çiftçiler, kasaplar ve hayvanlarla yakın temasta çalışan  insanların (veteriner) brusella  hastalığına yakalanma riski daha fazladır. İnsandan  insana bulaşıcılığı yoktur.

Hayvanlardan insanlara bulaş yollarını bilmek  brusella’ya karşı tedbir almak  açısından önemlidir. Bu bulaş yollarından biri çiğ süt ve et ürünleri tüketmektir. Dolayısıyla  enfekte olan hayvanların sütü pastörize edilmemiş ise bu sütten elde edilen peynir,dondurma ve  tereyağı gibi  ürünlerden brusella baktersinin insana bulaşması kaçınılmazdır. Bu nedenle özellikle açıktan ev tipi süt ürünleri alışverişlerinde sütün pastörize edilip edilmediğini sorgulamayı ihmal etmeyin. Ayrıca çiğ veya az pişmiş etlerden  de  brusella hastalığının bulaşabileceğini bilin.

Enfekte olan bir hayvanın doku veya sıvısına temas etmekbrusella baktersini bulaştırabilir. Vücutta bulunan bir yara veya kesik hayvana temas esnasında bakterinin vücuda girmesine neden olabileceği için bazen köpeklere dahi temas bağışıklığı zayıf olan kişiler için riskli olabilir. Bunlarla birliktebrusella bakterileri havadan da yayılabilir ve hayvanlarla yakın teması olan meslek grupları için risk oluşturabilir.

En sık görülen belirtisi ateş olan brusella’nın terleme, baş ağrısı, sırt ağrıları,aşırı halsizlik, iştah kaybı ve  fiziksel zayıflık, bel, diz veya kalçada eklem ağrıları,depresyon bulguları gibi belirtileri bulunur.Bunlara benzer şikayetiniz ve şüphe ettiğiniz bir durumunuz varsa hekime başvurmanız yerinde olur.Pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketmemek, etlerin iyi pişmiş olmasına özen göstermek, el hijyenine dikkat etmek, laboratuar veya mezbaha gibi bir ortamda çalışıyorsanız gerekli önlemleri almak ve varsa ev hayvanlarınızı aşılatmak bu hastalıktan  korunmanın başlıca  yöntemlerindendir.

 

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.