Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

PARKİNSONDA GÖZDEN KAÇANLAR

21 July 2022, Thursday 15:16

Söz Parkinson’dan açılmışken, Parkinson hastalarında unutulabilen sorunları ele almak istedim.

Dünyada ve ülkemizde oldukça sık olan Parkinson hastalığının ana belirtileri ellerde ve bazen ayaklarda titreme ve hareketlerde yavaşlamadır. Bu bulgular kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz etkiler. Parkinson hastalığı genç yaşlarda da görülebildiğinden, özellikle çalışan kesim doktorlarına en çok bu sıkıntılarını anlatmakta.

Oysa her zaman dile getirilmeyen, bazen de bizim sormayı unuttuğumuz önemli sıkıntılar değişen derecede hemen her hastada görülmekte.

Bellek problemleri özellikle ileri yaş Parkinsonlularda ciddi bir sorun ve bazen bunamaya dek evrilebilmekte. Kabızlık, uyku bozuklukları, denge problemleri, depresyon, yorgunluk, kimi zaman halüsinasyonlar ( Gerçekte var olmayan şeyler duyma ya da görme) Parkinson hastalarında oldukça sık ve tüm bu bulgular için de ayrı tedavilerin uygulanması gerekiyor.

Parkinson hastalığı sadece titreme ve yavaşlamadan ibaret değildir, hastaların yaşadıkları tüm sorunları takipli doktorlarına çekinmeden anlatmaları, kuşkusuz ki daha kaliteli bir yaşama kavuşmalarına yardımcı olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.