Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

TOPLUMSAL DIŞLANMA NEDENİ OLARAK TİKLER

24 June 2022, Friday 13:57

 

Tik bozukluğu nedir? Tikli insan deyimini duymayan yoktur sanırım? Tikler, istem dışı olarak meydana gelen ani, tekrarlayıcı hareketler, davranışlar ve seslerdir. Göz kırpma, kaş kaldırma, dudak, burun oynatma gibi basit tikler olabileceği gibi, aynı sözlerin tekrarlanması, üst-baş düzeltme ya da amaca yönelik olmayan birden çok hareketin ardı sıra yapılması gibi karmaşık tikler de olabilir.

Tikler neden olur? Psikolojik nedenler esas olarak tiklerden sorumlu olsa da, neden oluştukları tam da bilinmiyor. Oluşum mekanizması oldukça karmaşık. Genetik nedenlerin, beyin hasarlarının tiklere yol açtığına dair kanıtlar var, tik bozuklukları nörolojik hastalıklara da eşlik edebiliyor. Tikler genellikle çocukluk çağında başlasa da hemen her yaşta görülebilmekte.

Tiklerin tedavisi var mı ?  Tikler kendiliğinden geçebildiği gibi, yaşam boyu da sürebilir. Bazen basit tikleri yaşayan hastalar daha az rahatsız edici bir hareket bulup, kendilerini rahatlatabilirler. Eşlik eden hastalık olup olmadığına göre seçilen ilaç tedavileri belirtileri önemli ölçüde azaltabilir.

Ancak pek çoğu kişilerin başetmekte zorlandıkları stres faktörlerlerinden kaynaklandığı için, tekrarlama olasılıkları da yüksektir. Bu yüzden tiklerin  tedavisi uzun süreli bir yolculuktur, bireysel terapinin önemi de büyüktür.

Toplumsal dışlanma, zorbalık:  Ne yazık ki tikler toplum tarafından tam olarak bilinmediği için alay konusu olabiliyor!  Çocukluk çağında sık olduğundan, bunu yaşayan çocuklar akranları tarafından zorbalığa maruz kalabiliyorlar. İleri yaşta “Bana niye yan baktın “ diye tartaklanan tikli kişilerin sayısı hiç de az değil! 

Sonuç olarak, tikler geçse de kişilerde bırakabileceği psikolojik yaralar yaşam boyu sürebilmekte. Tik bozukluğu yaşayan kişilerin bunu utanılacak bir durum gibi görmeyip, tedavi olmak istemeleri iyileşmenin ilk adımıdır.

Tik bozukluğu yaşayanların bunu isteyerek yapmadıklarını bilelim, onları toplumdan dışlamayalım, çocuklarımızı bu konuda eğitelim  ve eğer yakınlarımızda böyle kişiler varsa  onları tedavi için cesaretlendirelim.

Herkesin güzel yaşamaya hakkı var..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.