Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

AKDENİZ TİPİ DİYET BUNAMADAN NASIL KORUR ?

24 January 2022, Monday 14:01

 Unutkanlık sorunu yaşayan binlerce hastada ilaç tedavisine ek olarak, bulguları yavaşlatıcı ve koruyucu amaçla pek çok diyet tipi denenmiş ve sonuç olarak Akdeniz tipi diyetin kanıta dayalı etkinliği olan tek beslenme biçimi olduğu anlaşılmıştır.

 Akdeniz tipi diyet, renkli sebze ve meyveler, baklagiller, tahıllar, yağlı balıkların ön planda olduğu beyaz et ve nadir kırmızı etten oluşan ve pişirmede yalnızca zeytinyağının önerildiği bir beslenme biçimidir.

İlginç olarak, bu tür diyetin Akdeniz dışı coğrafyalarda aynı derecede  etkin olmadığı ortaya çıkmıştır. Buradan yola çıkarak, sıcak iklimde yaşayanlarda kalabalık ve sosyal iletişimin olduğu sofralarda sohbet ederek uzun süre yemek yeme alışkanlığının da etkili olduğu kanısına varılmıştır. Zira Alzheimer ve diğer demanslarda sosyal iletişim çok önemlidir. Kendi haline bırakılan hastaların çok çabuk kötüleştiği bilinen bir gerçektir.

Yani “ne yediğimiz” kadar, “nasıl yediğimiz” de önemlidir. Pandemi günlerini atlatınca kültürümüzün bir parçası olan   “kalabalık” sofra alışkanlığını “sağlıklı yemeklerle” sürdürmek, kronik hastalıklardan koruma sağlabileceği gibi unutkanlık sorunu yaşayan hastalarımıza da iyi gelecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.