Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mide Üşütmesi (Mide Gribi) Nedir? Neden Olur?

02 August 2024, Friday 21:53

 

Havaların oldukça sıcak olduğu son günlerde sıkça görülmeye başlayan ishal, mide bulantısı, kusma kramp gibi şikayetler sizin de dikkatinizi çekmiştir. Vücut ateşinin de yükselmesiyle seyreden mide üşütmesi,  viral gastroentrit  olarak da tanımlanır.

Mide üşütmesinin neden olan genel durumları şöyle özetleyebiliriz. Kontamine (bulaş) olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi; kirlenmiş içme suyu veya kendisine virüs bulaşan başka kişilerin bardak, kaşık gibi mutfak  eşyalarını  veya  havlusunu kullanmak viral enfeksiyonun bulaşmasına neden olabilir. El hijyenine dikkat edilmemesi; özellikle birden fazla kişinin kullandığı tuvaletlerde temastan sonra elleri yıkamamak enfeksiyon alma riskini arttırır. Norovirüs ve Rotavirüs gibi enfeksiyonlar;   noronovirüs yiyecek ya da sudan insana geçebilir, rotavirüs ise el ve ağız yoluylabulaşır. Bulaş yaşayan çocukların temas ettiği  nesneleri ağzına sokan diğer  çocuklara kolaylıkla bulaşabilir. Domates ve narenciye gibi asidik olan yiyeceklerden ve bazı kabuklu deniz  mahsüllerinden  özellikle çiğ veya az pişmiş istiridyeler de  bu hastalığa neden olabilir.

Özellikle sıcak yaz aylarında ve daha çok küçük yaştaki çocuklar,  yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülen mide üşütmesi şiddetli ishal ve kusmanın etkisiyle   vücudun aşırı sıvı ve mineral kaybına neden olur. Vücudun  dehidrasyondan  etkilenmemesi için   mutlaka bol  bol  su içilmelidir. Su içmekte sıkıntı yaşanıyorsa hafif buz parçaları emerek vücuda su alınması sağlanmalıdır. Hiç sıvı alınamıyorsa bir sağlık kurumunda hekim kontrolünde   damar  yoluyla sıvı alınmalıdır. Bunun yanı sıra papatya, ballı yeşilçay, nane veya zencefil gibi bitki çayları ve çorba içerek sindirim sistemi rahatlatılmalıdır. Sindirimi kolay tuzlu kraker, kızarmış ekmek, tost, yulaf, et suyu, pirinç, patates püresi,  elma ve muz gibi besinler tüketilmelidir. Probiyotik alarak  sindirim ve bağışıklık sistemi desteklenmelidir.

Mide üşütmesinde kafeinli yiyecek ve içecekleri, alkol, nikotin, baharatlı ve yağlı yiyecekleri,  süt ürünlerini, lifli besinleri, domatesli yemekleri, böğürtlen, üzüm, hurma, armut, kuru meyveleri, kuruyemişleri ve acılı sosları sınırlandırmalıdır.

Bunların yanı sıra karın bölgenize sıcak uygulaması eşliğinde bol bol istirahat etmek semptomlarınızı  rahatlatıp  iyileşme sürecinizi kolaylaştırabilir.

 

 

Sağlıkla kalın…

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.