Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ANNE KİMDİR ?

13 May 2022, Friday 10:04

En temel içgüdü annelik: Bir kısmımız içgüdülerin sınandığı meşhur fare deneylerinden, en temel içgüdünün açlık ve susuzluktan öte “annelik “ olduğunu hatırlar.

Yaşam enerjimiz anneden geliyor: Yakın zamanda Amerika’da bir Türk bilim insanın önderliğindeki yapılan bir çalışmada, hücre enerjisini taşıyan yapının anneden çocuğa geçtiği gösterildi.

Değişim hamile kalınca başlıyor: Hamile kalınca beyinde bazı yapısal değişiklikler olur. Bu değişim yalnızca annelik içgüdüsünü ortaya çıkarmakla kalmaz, doğum sonrası anne- çocuk arasındaki güçlü ilişkinin temellerini de atar. Beyinde yeni gelişen bağlantılar annede empati ve tehlikelerle mücadele yeteneğini arttırır. Bu değişiklikler doğum sonrası dönemde de annenin çocuğuna karşı alarm durumunda olmasına ve olası bir tehlike durumunda hızlı tepki vermesine yol açar. Saatler süren uykusuzlukla başaçıkmanın yolu da bu olsa gerek.

Emzirme önemli: Emzirme sırasında salgılanan maddeler, anne ve çocuk arasındaki güven ilişkisi ve bağlılığının yapıtaşlarını oluşturur. Emzirirken mutluluk hormonları salgılanır, bu dönem anne bebek arasında kutsal bir sürece dönüşür. Bağışıklık sistemimizin bazı hücreleri anne sütünden geçen maddeler ile meydana gelir. Anne sütü alamayan kişilerin bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğu da yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumda.

Anneler neden daha iyi planlayıcı? Annelerimiz sanki otomatik bir pilota bağlanmış gibi, pek çok şeyi aynı anda planlayıp, organize eder ve gerçekleştirir. Bazı araştırmalar hamilelikten itibaren anne adaylarında beynin bellek ve organizasyon alanlarının daha fazla çalıştığını göstermekte. Bu yüzden annelerimiz çoğu zaman iyi bir kriz yöneticisi.

 Uykusuzluk anne olmanın bedeli: Bebekliğimizde ihtiyaçlarımızı gidermek için uykusuz kalan annelerimizin önemli kısmında, ilerleyen dönemlerde kalıcı uyku bozukluğu ve toplam uyku süresinin kısaldığı araştırmalarla gösterilmiş.

Kusursuz organizasyon: Anneliğin yarattığı biyolojik değişiklikler, kusursuz anne-çocuk ilişkisinin oluşması için muhteşem bir organizasyonunun ürünü.

Elbetteki annelik satırlara sığmaz. Anaların hakkı ödenmez.

Güzel bir haftasonu ve güzel yaşamak dileği ile..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.