Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE BAŞAĞRISI TEDAVİSİ

28 February 2022, Monday 11:01

Sanmıyorum ki, yaşamının herhangi bir döneminde başı ağrımayan kimse olsun? Bazen uzun süren ve şiddetli başağrıları  hayatı kabusa çevirebilir. Bugün tarihe uzanan bir yolculuk ile çağdaş tedaviler ve başağrıları konusunda doğru bilinen yanlışları konuşacağız.

Antik çağlarda başağrısı tedavisi : Milattan 7000 yıl önceki kazılarda bulunan bazı kafataslarındaki  deliklerden, başağrısı tedavisi için ameliyat yapılmaya çalışıldığı anlaşılıyor. O hastaların akıbetini bilmiyoruz, ancak başağrısı tedavi yöntemleri modern çağla gelişti.

İlaç aşırı kullanımına bağlı başağrısı: Tıp literatürüne giren bu terim, adından anlaşılacağı gibi fazla ilaç alımı sonucu ortaya çıkan başağrılarını ifade eder. Özellikle bazı grup ilaçların aşırı kullanımı, beynimizi tıpkı bir uyuşturucuya alıştırır gibi ilaçlara alıştırır. Her seferinde daha yüksek doz almak gerekir ve etki süresi kısalır, ağrılar tetiklenir. Sonuç ise bitmeyen bir kısır döngüdür ! Başağrısı başlayınca migren tanısı doğrulanmış hastalar dışında, hemen ilaç almamak, dinlenmek, sıvı almak, imkan varsa uyumaya çalışmak iyi gelebilir.

Başağrısı her zaman ağrı kesici ile geçmez! “Akılcı ilaç kullanımı “ ilkesi tıbbın her alanında olduğu gibi, başağrısında da geçerli. Çok fazla ilaç almak ne denli yanlış ise, gereğinde almamak da yanlıştır. Başağrısının türüne göre uzman önerisi ile belli bir süre koruyucu tedavi ile uzun süre ağrısız yaşamak mümkündür.

Her başağrısı migren değildir : Migren atakları daha seyrektir, genelde tetikleyici ve öncü belirtiler vardır, sıkça bulantı, kusma, bazen görsel bulgular eşlik eder. Migren beynimizdeki bir dizi karmaşık olayın sonucu ortaya çıkar, tedavide özel grup ilaçlar kullanılır. Daha uzun süreli başağrıları “Gerilim Tipi Başağrısı” dediğimiz kas kasılmasının yol açtığı başağrılarıdır. Migrenli birinde gerilim tipi başağrısı da olabilir. Ancak atakları doğru tanımak önem taşır, zira migren ilaçları ağrı kesici değildir ve diğer tür başağrılarını geçirmez, hatta arttırabilirler!

Migrenim geçsin diye bekledim, ilaç almadım : Migren atağı yaşayan birinin tedavide zamanla yarışması gerekir ! Atak anında hastanın ilaçlarını doktorunun önerdiği  düzen içinde alması ve karanlık ve sessiz bir ortamda dinlenmesi atağı önler ya da en azından hafifletip, süresini kısaltabilir.

Migren aşısı nedir? Ülkemizde de kullanıma giren migren aşısı hakkında doğru bilinen yanlış bir kere aşı olmakla migrenin geçmeyeceğidir! Bağışıklık sistemini düzenleyici özel bir tedavi olan migren aşısı koruyucu tedavinin bir parçası olup, belli aralarla uygulanır.

 Migren botoksu  ise kullanım onayı almadı, ancak bazı hastalarda atakları azaltabilmektedir.

Hangi başağrıları alarm durumlarıdır ? Başağrıları yaşam kalitesini bozsa bile, çoğunlukla yaşamı tehdit eden bir durum altta yatmaz. Ama çok ani başlayan, hiç olmadığı kadar şiddetli, bulantı, kusma, ense sertliğinin olduğu başağrıları acil bir durumun habercisi olabilir!

Başağrısında ilaç dışı yöntemler: Yaşam tarzımıza dikkat etmek, kaliteli uyku, stresten uzak kalmaya çalışmak, dengeli beslenmek ve yeterli sıvı almak, alkol ve sigaradan uzak durmak pek çok hastalıkta olduğu gibi, başağrısı için de tartışmasız koruyucu olacaktır.

Ağrıdan uzak bir hafta ve güzel yaşamak dileği ile..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.