Manisa
08 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ANTİOKSİDAN      DEPOSU    KİRAZ

06 July 2024, Saturday 17:04

 

 

Bazı besinler vardır ki meyvesinden sapına, sapından çekirdeğine bulundurduğu farklı bileşenlerle vücut sağlığı için tam bir fonksiyonel besindir. Bunlardan bir tanesinin de bu aylarda tam  zamanı  olan Kiraz  olduğunu söylenebilir. Kirazı bu kadar yararlı olmasını sağlayan faktör ise ona tadını, rengini veren fitokimyasal denilen bileşiklerin yanı sıra  bulundurdukları  vitamin ve mineraldir.

Özellikle   antosiyaninler  olarak adlandırılan  ve bitkilerde  güçlü antioksidan etkisi olan  renk pigmentleri koyu kırmızı  olan türlerinde bolca bulunur. Çekirdek, yaprak ve sap kısımlarında da farklı aktif  bileşenler  bulunduran  kiraz meyvesi flavanoid ve fenolik  asitler bakımından da zengindir. Yüksek miktarda C,B ve K vitaminleri de ihtiva etmesi kirazı güçlü ve doğal bir antioksidan haline getirir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra lif oranın yüksek olması,potasyum, magnezyum, manganez   ve  bakır  gibi mineraller bakımından da zengin olması  diyet yapanların beslenme programında yer verilmesi gereken besinler arasındadır.

Güçlü antioksidan olması vücutta ne gibi faydalar sağlar biraz bu konuyu açalım. Özellikle serbest radikal denilen ve vücut hücrelerine hasar veren maddelerden koruyor olması çok kıymetlidir. Genel olarak bu özellik sayesinde inflamasyon dediğimiz vücutta oluşan iltihabı azaltabilir, kalp ve damar sağlığı açısından destek olur, kolesterolün düşürülmesinin yanı sıra kan glukoz  seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Potasyum  içeriği sayesinde vücuttan fazla sodyumun atılımını sağlayarak yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunu düşürüp dengede kalmasına destek olur.

Yaşın ilerlemesi  kolajen dokunun azalması, ciltte esnekliğin bozulması, kırışıkların artması gibi doğal sonuçlar ortaya çıkarır. Oysa C vitamini  varlığında  vücutta  kolajen sentezi artar. Kiraz C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu sayede anti-aging etkisi ile cildin parlamasını destekler ve bölgesel  hasarlar  ile  oluşan lekelenmelerin iyileşmesinde  de yardımcı olur. Doğal bir melatonin kaynağı olan kirazın uykusuzluk çeken bireylerde uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, uyku süresi ve kalitesini arttırdığına dair araştırmalar vardır. Ayrıca kiraz  spor aktiviteleri sırasında  artan kas ağrılarının azalmasını destekler ve enerji performansını artırabilir.

Diüretik  (idrar söktürücü) etkisiyle de bilinen kiraz, tüketimiyle vücuttan fazla ürik asidinatımı desteklenebilir. Böylelikle özellikle gut hastalarında ağrılara neden olan  eklemlerde ürik asidin  birikmesinin önüne geçilebilir.  Bu sayede vücutta ve eklemlerde ödem oluşumu da engellenebilir.

 

Kirazı hem tok hem de aç karnına tüketerek farklı etkilerinden yararlanabilirsiniz. Ancak  diyareye  (ishal) neden olabileceği için aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Ayrıca bilinçsizce çekirdeğini yutup, uzun süreli saplarından çay yaparak (kür) içmenin vücutta zararları olabileceğini bilmeniz gerekir.

Sağlıkla kalın…HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.