Manisa
08 September, 2024, Sunday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

AŞURE  ZAMANI  GELDİ…

17 July 2024, Wednesday 00:50

 

Aşure tatlısı geleneksel olarak her yıl Muharrem ayında yapılıp ailenin yanı sıra mahallede komşularla  paylaşıp severek tüketilir. Hazırlık   aşamasında  özel alışverişler yapılan ayrıca dostluk birlik ve beraberliği de pekiştiren  aşure aslına bakılırsa oldukça besleyici bir içeriğe sahiptir. Dolayısıyla diyet programında olan bireylerin tüketip tüketmemekte kararsız kalmalarına neden olur.

 

Yapısına  bakacak  olursak   kuru baklagiller, fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu kuru yemişler ile yapılan aşure  bitkisel protein bakımından oldukça zengindir. Ayrıca omega 3 yağ asitleri (ceviz), çoklu doymamış yağ asitleri ve E vitamini (fındık) içermesi nedeniyle kan kolesterol seviyelerinin düşmesini, kalp-damar sağlığının korunmasını destekler. C vitamini (portakal, nar vb.) ile antioksidan özelliği artar. Üzerine serpilen tarçın ile kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Yapımında kullanılan besinlerin bol lifli olması sayesinde  sindirim sistemini rahatlatarak konstipasyonu  (kabızlık) önler. Ancak içerisine eklenen şekeri de düşünecek olursak aşurenin kalori değerinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

 

Durum böyle olunca elbette tüketim konusu biraz düşündürüyor. Ortalama 150-200 gr.dan oluşan 1  porsiyon aşure yaklaşık olarak 350-400 kkal.dir. Bu  bir ana öğünden alabileceğiniz kadar enerji demektir. Tüketilen porsiyonlara dikkat edilmezse vücutta yağlanmanın artmasına neden olabilir. Dolayısıyla herhangi bir diyet programında dahi olsa eğer ana öğün yerine ve beraberinde 1 bardak süt ile kontrollü 1 porsiyon aşure  tüketilirse  oldukça tok tutacak, besleyici bir öğün yapmış olunur. Hatta tatlandırmak  için  tercihe göre  şekere alternatif olarak bal veya pekmez kullanılabilir.

 Kilo almaktan korkanların yanı sıra özellikle   diyabet, gastrit, ülser gibi  hastalığı olan bireyler için  porsiyon kontrolünün önemli olduğu  unutulmamalıdır.

 

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.