Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

AYNI ANDA KAÇ İŞİ YAPALIM?

20 June 2022, Monday 16:00

Modern yaşam koşulları ve zorlu çalışma hayatı ile savaşan çalışanlar, bir yandan çocuğu ile ilgilenip, öte yandan ev işlerini yetiştirmeye çalışan anneler.

Ya da ödevlerini yapmaya çalışırken eş zamanlı telefonlarında mesajlarına bakan öğrenciler.. Örnekler çoğaltılabilir.

Aynı anda birden fazla işi yapmak  beynimizin birden fazla bölgesini çalıştırdığı için belleği güçlendirici gibi düşünülebilir. Bunu yapanlara çalışkan gözü ile bakarız. Bir anlamda “Çalışkan hafıza “ diye de adlandırdığımız beyin bölgesi böyle anlarda devreye giriyor. Bu bölgeden salınan hücreler arası haberci maddeler de o an için işlerimizi sorunsuz yapmamıza yardımcı olmakta.

Ancak bu etki geçici. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada dikkat, beceri ve konsantrasyon gerektiren birden çok görevi aynı anda yapmayı alışkanlık haline getirmenin kısa vadede dikkat dağınıklığı ve uzun vadede kalıcı bellek bozukluklarına yol açabileceğini gösteriyor.

Sebze soyarken televizyon izlemek zararsız olabilir…Klasik müzik dinlerken ders çalışmak başarıyı arttırabilir… Ama okul ve iş hayatındaki önemli görev ve ödevlerin günlük işlerin arasına sıkıştırılması yarardan çok zarar veriyor gibi.

Bunu yerine kısa molalar ile çalışmak beynimizin dostu. Kısa molalar yaşamın her alanında güzel yaşamak için gerekli.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.