Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

BEHÇET HASTALIĞINI TANIYOR MUYUZ ?

05 March 2022, Saturday 09:54

Behçet hastalığı, dünyada nadir ama ülkemizde pek de nadir olmayan bir hastalık olup, pek çok organ ve sistemleri etkilediğinden bugün bu hastalıktan söz etmek istedim.

Behçet Hastalığı bir bağışıklık sistemi bozukluğudur: Behçet Hastalığında vücudumuz kendi hücrelerimizi yabancı gibi görüp, tıpkı  bağışıklık sisteminin etkilendiği diğer hastalıklarda  (otoimmun hastalıklar) olduğu gibi, damarlarımızı bir düşman gibi görerek zararlı bir bağışıklık yanıtı üretir. Bu zararlı yanıtlar da damar iltihaplanmalarına yol açarak nerede ise tüm organ ve sistemleri etkileyen hastalığın bulgularını ortaya çıkarır.

Behçet Hastalığı belirtileri nelerdir ? Tutulan yere göre belirtiler değişse de, sık tekrarlayan ağız ve genital bölge yaraları (aftlar), görme kayıpları, göz iltihaplanmaları, eklem ağrıları, sinir ucu ağrıları (nöropatik ağrılar),  kol ve bacaklarda güçsüzlük, karın ağrısı, bazen akciğer tutulumu, başağrısı, nadiren de nöbetler görülebilir.

Behçet Hastalığı kalıtsal mıdır? Evet, “İpek yolu hastalığı olarak” da bilinen bu hastalık, en sık ülkemizde, ikinci sıklıkta da Orta Asya ülkelerinde yaygındır. Erkeklerde kadınlardan biraz daha sıktır ve genelde genç erişkinlerin  hastalığıdır.

Behçet Hastalığı’nı bir Türk hekim tanımlamıştır: Dünya tıp tarihine adını rahmetle andığımız Türk hekimi Hulusi Behçet tanıttığından, hastalık kendi ismi ile anılır. Binlerce hastanın doğru tanı ile şifa bulmasının bir Türk hekime bağlı olması da ayrıca gurur verici.

Behçet Hastalığının beyin için önemi: Beyin tutulumu hiç de nadir değildir, başağrısı en sık rastlanan bulgudur. Başağrısı dışında sara ( epilepsi) nöbetleri, beyin damar tıkanıklıkları da görülebilir. Nöro-Behçet kavramı artık nöroloji alanına yerleşmiştir.

Behçet Hastalığı tanısında MRG’ın ( Manyetik rezonans grafi) rolü ne? MRG’da Behçet hastalığına özgü kan damarlarındaki değişiklikler izlenir. Bu bulgular sıkça MS ( Multipl Skleroz) hastalığını da taklit edebileceğinden, konunun uzmanlarınca yorumlanması şarttır. MRG klinik olarak şüphelendiğimiz durumlarda tanıyı doğrulamada en büyük yardımcımızdır.

Behçet Hastalığı’nın Tedavisi var mı? Diğerbağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi, kesin tedavisi olmasa da, hastaların uygun tedavilerle kısmi iyileşmeleri, sekelsiz ya da az sekelli yaşamaları mümkün. Atak tedavisi dışında, tutulan bölgeye göre ilgili branşlara özel tedaviler uygulanır. Tıbbın hemen her alanında bağışıklık sisteminin giderek artan rolü keşfedikçe, bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlar üzerinde en çok çalışılan gruplar oldu. Çalışmaların çoğunun sonuçları olumlu ve bir kısmı da Behçet hastalığı için oldukça etkin.

Başağrılarını konuştuğumuz bu hafta, ülkemizde dünya ortalamasının üzerinde bulunan bu hastalığı tanıtmak ve başağrısının da bir nedeni olabileceğine dikkat çekmek istedim.

Tüm ağrılardan uzak, güzel bir haftasonu ve güzel yaşamak dileği ile..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.