Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

BEYİN PİLİNİ NE KADAR BİLİYORUZ ?

25 March 2022, Friday 09:59

Günümüzde başdöndürücü bir hızla gelişen teknoloji, modern tedavi yöntemlerini de beraberinde getirdi. Tıbbın her alanında olduğu gibi nörolojik  (Beyin ve sinir sitemi ) hastalıkların tedavisinde de teknolojik gelişmelerin ışığında önemli adımlar atıldı.

Beynimize gerçekten pil takılıyor mu? Evet , beynimize bize zarar vermeden bir çeşit pil takılıyor. Beyin pili, kafatası içine yerleştirilen iki küçük elektrod ve pilden oluşan bir düzenektir. Bir kablo ile köprücük kemiğinin altına bağlanır.

Beyin pili hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır? En fazla farklı ilaç tedavilerine karşın nöbetleri kontrol altına alınamayan ve “Dirençli “ olarak tanımladığımız epilepsi (sara) hastaları, yine ilaç tedavisine karşın hareket kontrolünün yeterli ölçüde sağlanamadığı Parkinson ve diğer hareket bozuklukları hastalarında kullanılır. Sonuçları ise oldukça yüz güldürücüdür.

Beyin pili nasıl çalışır? Hastaların nöbeti hissettiklerinde kontrol ettiği cihazlar olduğu gibi, beyindeki elektriksel aktiviteye göre ayar gerektirmeyen cihazlar da vardır. Ancak hastaların pilleri belli aralıklarla şarj etmeleri gerekir.

Beyin pili biter mi? Yeni teknolojiler ile pil ömürleri 5 yıldan 25 yıla dek uzamıştır. Yapay zeka ve giyilebilir teknolojilerin gelişimi ile wi-fi ve bluetooth ile çalışan cihazlar geliştirilmiştir. Şarj edilmeyen yeni nesil pillerin yaygınlaşması  kuşkusuz ki kullanım kolaylığı sağlayacaktır.

Beyin pili herkese takılabilir mi? Öncelikle mevcut hastalıkla ilgili uygun kriterlerin  sağlanması gerekir, nöbetleri kontrol altında olan bir epilepsi hastasında ya da hafif  titremesi olan bir  Parkinson hastasında gerekmez. En önemlisi hastalarda pili kullanmayı engelleyebilecek bunama ya da akıl hastalığı olmaması gerekir. Zira pilin yanlış kullanılması, şarj edilmemesi önemli sorunlara yol açabileceğinden uygun hasta seçimi tıbbi bir komite ile belirlenir.

Ancak yapay zeka ile çalışan teknolojilerin gelişimi ile pil kontrolü kolaylaşacağı için, yakın zamanda daha fazla hastanın yararlanabileceğini ön görebiliriz.

Beyin pili daha sonra çıkarılabilir mi? Beyin pili hemen hiç zararı olmayan kolay bir ameliyat ile takılabildiği gibi, gereğinde de yine kolaylıkla çıkarılabilir.

Beyin pili takılan kişi, önceden kullandığı ilaçları kesebilir mi? Önceki yazımda belirttiğim gibi, beyin pili hakkında doğru bilinen yanlış ilaç tedavisinin sona ereceğidir. Bazı özel hareket bozuklukları dışında, ilaç tedavisi devam eder ancak dozları azalır. Epilepside nöbet sıklığı ve şiddeti, Parkinson ve diğer hareket bozukluklarında ise istemsiz hareketler önemli ölçüde kontrol edilebilir.

Son söz: Kuşkusuz nörolojik hastalıkların tedavisinde akılcı ilaç kullanımı esastır, ancak uygun hastalarda tedavinin bir parçası olarak beyin pili ve benzeri küçük cerrahi girişimler önceden çaresiz olduğumuzu düşündüğümüz hastalıkların  kontrolünde önemli ölçüde yol almamızı sağlamıştır.

Teknolojinin  sağlığa daha çok yarar sağlaması ve güzel yaşamak dileği ile..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.