Manisa
18 October, 2024, Friday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ÇOCUKLARDA    KARACİĞER   YAĞLANMASI  OLUR  MU?

14 May 2024, Tuesday 16:44

 

 

Günümüz  toplumunda  karaciğer yağlanması yetişkinlerde sıkça görülen bir durumdur. Normalde karaciğerde %5-10 civarında yağ bulunması sağlıklı kabul edilirken  bu oranın artmasına karaciğer yağlanması denir. Karaciğer yağlanmasının birçok nedeni var. Bunlar alkol alımına bağlı ya da alkol dışı nedenler olabilir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hareketsiz (sedanter) yaşam biçimi, yoğun çalışma temposundan dolayı iyi beslenememe, genetik yatkınlık gibi nedenler karaciğer yağlanmasına sebep olur. Son yıllarda  bu hastalık çocukluk çağına kadar inmeye başlamıştır.

 

Nonalkolik nedenle yani alkol dışı nedenle oluşan yağlı karaciğer hastalığı  çocuklarda  obezitenin  yaygınlaşmasıyla artış göstermiştir. Ancak bu sadece obeziteye bağlı olmayıp  normal  kilolu çocuklarda da görülebilmektedir. Karaciğer hayati bir  organdır  ve  yağlanması ile fonksiyonlarının   aksamasına bağlı olarak bir çok hastalığın  tetikçişi olabilir.Kesin bir belirtisi ve bulgusu olmayan karaciğer yağlanmasının risk faktörlerini ortadan kaldırmak gerekir.

 

Bunun için ise, öncelikle çocuğun hareket  edebileceği uygun ortam oluşturulmalıdır. Bu futbol, basketbol veya tenis gibi bir spor aktivitesi olabilir. Çeşitli aktivitelerin yapılabildiği oyun parkları, okul kulüpleri  veya  bisiklet sürüşüne yönlendirilebilir. Aksi halde televizyon veya bilgisayar başında  çocuğun uzun zaman hareketsiz kalması vücudunun bel ve göbek bölgesinde yağ birikimine neden olacaktır. Hayatımızın her döneminde sağlıklı beslenme büyük önem taşımaktadır. Bunun için rafine karbonhidrat dediğimiz şeker, şeker katkılı yiyecek ve içeceklerin yanı sıra her türlü unlu mamül tüketimi kısıtlanmalıdır. Ulaşabildiğimiz   birçok  besinde  gizli yağ, şeker ve tuz bulunur. Özellikle fast food yiyeceklerde miktarı fazla olan kaymak, mayonez gibi yağlı besinler tüketilmemelidir. Paketli ürünler tercihen hiç  tüketilmemeli  yada   iyi bir etiket okuyucusu olunmalıdır. Beslenme çantaları hazır yiyecekler yerine; ayran, sandaviç, domates, salatalık, marul, ceviz, fındık, kuru meyveler gibi gerçek besinler ile hazırlanmalıdır.

 

Çocuklar çoğu kez sebze yemeklerini tercih etmezler, onlara sofralarda sebze yemeğini sevdirmeye yarayacak yeni tarifler deneyerek sebze tüketimi sağlanmalıdır. Çocukların ebeveynlerini her konuda rol model aldığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla çocuklara sofralarımızda  yeme davranışlarıyla örnek olarak destek olunmalıdır. Kahvaltılarda şeker ilaveli gevrekler yerine tam buğday, tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Posa alımını arttırmak için  menüde  kurubaklagil yemeklerine yer verilmelidir. Besinler kızartma yöntemi yerine, ızgara, fırın yada haşlama yöntemiyle pişirilmelidir. Öğün saatlerini atlamayarak aile bireyleriyle    birlikte vaktinde  yemek  yenilmesine  özen gösterilmelidir.

 

 

 

Sağlıkla kalın…

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.