Manisa
16 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

D VİTAMİNİ VE BEYNİMİZ

03 June 2022, Friday 13:41

Güneşli günlerin gelmesi D vitaminini ayağımıza getirdi ! D vitamini doğal olarak güneş ışınlarında bulunur, bulutlu havalarda bile günde 10-15 dakika güneşlenmek D vitamini ihtiyacımızı karşılar. Ancak ilerleyen yaş ya da eşlik eden bazı kronik hastalıkların varlığı D vitamini eksikliğine yol açarak dışarıdan takviye gerektirebilir.

Pandemi ve D vitamini : Tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi, hepimizi evlere kapattı. Bu durum ister istemez pek çok kişide D vitamini eksikliğine yol açtı. Bu rakamın 1 milyar olduğu tahmin ediliyor ! Özellikle 65 yaş üzeri bireylerde D vitamini  eksikliği kemik problemlerini arttırdı, yaşam kalitesini bozdu. Pandemide sağlıklı yaşlılarda bellek problemlerinin artmasında iletişim azlığı kadar, D vitamini eksikliğinin de rolü olabilir.

Bağışıklık sisteminde D vitamininin rolü var mı? D vitamininin kemik gelişimi için yapıtaşı olduğunu hepimiz biliriz. Ancak D vitamini bağışıklık sistemi ve hücre çoğalması için de çok önemli. Korona virüs enfeksiyonu geçiren ve mevcut tedaviye ek olarak D  vitamini alanlarda hastalığın daha hafif geçtiğine dair oldukça fazla veri var.

D vitamini beynimiz için neden önemli? D vitamini eksikliğinde beyinde  hücreler arası iletişimin azaldığı, bağlantıların ve destek dokuların zayıfladığı kanıtlandı. Bu değişikliklere de en çok beynin bellek ve öğrenme ile ilgili alanlarında rastlanmakta.

D vitamini ve bellek ilişkisi : Yakın zamanda tamamlanan bir araştırma sağlıklı yaşlı bireylerde bellek ve bilişsel yetilerin D vitamini eksikliğinde zayıfladığını gösteriyor. Alzheimer hastalığında D vitamini eksikliğinin hastalığa yol açan zararlı proteinleri arttırdığına dair bulgular var.

Multipl Skleroz  (MS) hastalığı ve D vitamini : MS hastalığı genetik zeminde çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan, temelde bağışıklık sistemi bozukluğunun yer aldığı bir sinir sistemi hastalığıdır. Binlerce MS hastasının tarandığı çalışmalarda, D vitamini eksikliğinin MS için bir risk faktörü olduğu kanıtlandı. Yanı sıra, eksikliğin devam ettiği MS hastalarının  daha çok atak geçirdiğini de biliyoruz.

D vitamini ve ruh sağlığı: Yalnız bağışıklık sistemi, kemikler ya da beyin değil ruh sağlığı da D vitamini eksikliğinden oldukça sık etkileniyor. Depresyon ve diğer ruhsal bozukluklar anlamlı olarak fazla.

Güneş girmeyen eve doktor girer “ sözü boşuna söylenmemiş..

Şanslıyız ki, güneşin bize yüzünü sık gösterdiği bir coğrafyada yaşıyoruz.

Güneşli bir haftasonu ve güzel yaşamak dileği ile…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.